Torsdag 9 Dec
Stockholm

Åsa Romson (MP): "Centerns 8 svek mot miljön"

Åsa Romson
Åsa Romson. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

"Annie Lööf skriver att en röst på Centerpartiet är en röst på miljön. Det måste vara valrörelsens största skämt", skriver Åsa Romson.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Åsa Romson på Twitter: @asaromson 

Valet på söndag är avgörande. Inte bara för oss utan för våra barn och barnbarn. Om vi misslyckas med att hantera de miljöhot vi står inför är det nämligen de som kommer att få betala priset. Det är de som kommer tvingas leva i en värld med stigande vattennivåer och mer extrema väderkatastrofer.

Annie Lööf skriver i sin debattartikel att en röst på Centerpartiet är en röst på miljön. Det måste vara valrörelsens största skämt. Centerpartiet har de senaste åtta åren vikt ner sig i nästan alla viktiga miljöfrågor.

De senaste åren har Centern genomfört åtta stora svek mot miljön. De har:

1. Låtit Vattenfall investera i flera ny kolgruvor i Tyskland som innebär 1,2 miljarder ton koldioxidutsläpp fram till 2050.

2. Öppnat upp för ny kärnkraft i Sverige när dagens gamla reaktorer tas ur drift och stått bakom att Vattenfall nu aktivt planerar för nya kärnkraftsreaktorer i Ringhals istället för att utveckla förnybar energi

3. Lagt ner miljöstyrningsrådet som jobbade med att hjälpa kommuner att upphandla ekologisk och närodlad mat till skolor och äldreboenden.

4. Tagit bort skatten på konstgödsel så att det blivit billigare att släppa ut miljögifter och övergödningsämnen på svenska åkrar.

5. Tagit bort koldioxidskatten för värmekraft så att koldioxidutsläppen från denna sektor har ökat.

6. Ställt sig bakom Sveriges linje om att tillåta oljeborrning i Arktis.

7. Satsat så mycket på motorvägar istället för tåg att Sverige riskerar att missa klimatmålen.

8. Förbjudit kommuner att bygga klimatsmarta hus.

Tidigare i historien har det funnits flera miljöfrågor där MP och C stått varandra nära. Energipolitiken är kanske det tydligaste exemplet, men också vad gäller kemikaliepolitik, grön skatteväxling och trängselavgifter har vi stått på samma sida. Men de två senaste mandatperioderna har något skett.

När Centern gick med i alliansen 2004 började förändringen. Steg för steg har man övergett den gröna politiken. I alliansens valmanifest går nu bara 3 procent av satsningarna till klimatet, och förslag som gör att vi kan uppnå de långsiktiga klimatmålen saknas helt. Med alliansens politik så riskerar vi att missa 14 av 16 miljömål.

Om du vill sätta miljön och barnens framtid först så finns det bara ett grönt alternativ på söndag. Miljöpartiet.

Åsa Romson 
Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Har Centern svikit miljön?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela