Anna König Jerlmyr
Anna König Jerlmyr - Foto: Yvonne Ņsell / SvD / TT

Jerlmyr (M): "Unga får betala priset för Löfvens låtsasjobb"

"Det är Stockholms unga som får betala priset om de rödgröna får sitt utgiftskalas", skriver Anna König Jerlmyr (M).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Anna König Jerlmyr på Twitter: @annakonigjerlmy 

På söndag röstar vi. Valet om vem som ska styra Sverige har aldrig varit jämnare. Jobben är valets viktigaste fråga, samtidigt som skillnaden mellan Moderaternas och Socialdemokraternas jobbpolitik är enorm.

Alliansen har lett Sverige sedan 2006, vår politik har trots en ekonomisk kris i hela Europa skapat 340 000 nya jobb. Bara i Stockholm är det över 100 000 nya arbeten, många har gått till unga.

Vi har inte bara gjort det mer lönsamt att arbeta och gett en undersköterska motsvarande en och en halv extra månadslön om året genom jobbskatteavdrag och sänkt kommunalskatt. Alliansen har också sänkt restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Satsningar som har gjort det lättare för unga att få sitt första jobb.

Det är Stockholms unga som får betala priset om de rödgröna får sitt utgiftskalas. RUT-avdraget riskerar att tas bort och restaurangmomsen fördubblas av en rödgrön regering. De rödgröna är rörande överens om en sak - att det ska bli dubbelt så dyrt att anställa unga.

Stefan Löfven gör anspråk på att bli statsminister och leda landet. Han kritiserar Alliansen för att det inte har blivit ännu fler jobb, men är själv emot varje förslag som bidragit till att jobben blivit fler. Sammanräknat motsvarar kostnadsökningarna bara i Stockholms län anställningskostnaderna för mer än 5 000 heltidsanställda ungdomar.

Handeln samt hotell- och restaurangbranschen är några av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Viktiga branscher med fler unga än genomsnittet för befolkningen. Här får många unga in sin första fot på arbetsmarknaden. Det handlar om alltifrån de som arbetar några timmar på helgerna för att tjäna lite extra pengar, till de som får sitt första heltidsjobb. Riktiga jobb med riktiga löner.

Stefan Löfvens enda svar på vad som ska ersätta de tusentals riktiga jobb för ungdomar som hans politik slår i kras är så kallade traineeplatser. Det är ett förslag där staten tar kostnaden för tillfälliga jobb i offentlig sektor under ett år. Efter det året finns för de unga ingen plan för hur anställningen ska se ut. Fackförbunden har kritiserat förslaget och kallat det en ”arbetsmarknadsregulator”. Det är tveksamt om det ens är tillåtet att genomföra förslaget enligt våra gemensamma EU-regler. Dessutom behöver skolan lugn och ro, inte att bli en AMS-plats för arbetslösa utan särskild utbildning för det.

Det finns i svensk politik alltså två tydliga alternativ: en beprövad politik för fler riktiga jobb för ungdomar eller en politik där riktiga jobb ersätts av tillfälliga arbetsmarknadsåtgärder under ett år om EU-reglerna tillåter det.

Riktiga jobb eller osäkra, tillfälliga arbetsmarknadsåtgärder. På söndag är valet ditt.

Anna König Jerlmyr (M)

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer Löfven försämra arbetsmarknaden för unga?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.