Annie Lööf
Annie Lööf - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf: "Miljön tjänar på resultat i stället för prat"

"Miljön tjänar på att fler partier tar klimatutmaningen på allvar. Jag hoppas att Åsa Romson kan stödja flera av de offensiva förslag för miljön som Centerpartiet nu drivit igenom i Alliansens budget", skriver Annie Lööf.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åsa Romsonskriver i en replik på denna debattsida att regeringens miljöarbeteär ett svek. Det är beklagligt att Åsa Romson ser den positivautvecklingen på det sättet. Vi gröna partier borde i stället pushapå för fler framsteg på miljöområdet och se vad som förenarvårt engagemang för miljön.

Sedan Centerpartietkom till makten har vi sett en positiv utveckling på flera områden,bland annat har vi sänkt koldioxidutsläppen med 16 procent sedan2006, vi har tiodubblat vindkraften, femtonfaldigat miljöbilarna påvåra vägar, biogasen har gått om oljan, kväveläckagen harminskat, tillväxten i skogen ökar och OECD pekar ut oss somvärldsledande på miljö och klimat. Vi är helt överens om att vimåste göra mer och att takten i den gröna omställningen måsteöka.

Skillnaden mellanvåra gröna partier handlar inte om miljöambitionerna, det handlarsynen på ekonomin, jobben och landsbygden.

Medan Miljöpartietförespråkar nolltillväxt, ser vi tillväxt som en möjlighet förmiljöteknik, energieffektivisering och mer av klimatsmartalösningar. Tillväxt betyder att göra mer med mindre resurser.

Miljöpartiet gårockså till val på att vi ska jobba mindre, 6 timmars arbetsdag ochfriår skulle innebära mångmiljardbelopp i förloradeskatteintäkter till välfärden, men också till miljöforskning ochinvesteringar för vind, sol och bioenergi. Hängematte-politiken gårinte ihop med en offensiv satsning på förnybar energi.

Att landsbygden ärdet gröna guldets vagga verkar ha gått förbi det gröna partiet påvänstersidan. Det är landsbygden som producerar den förnybaraenergin, den närodlade maten och de mineraler och metaller som krävsför att bygga såväl vindkraftverk som solceller och miljöbilar.Att då föreslå straffbeskattning på landsbygdens transporter ochföretag är att sätta krokben för landsbygdens möjligheter attförse oss med detta.

Miljön tjänar påatt fler partier tar klimatutmaningen på allvar. Jag hoppas att ÅsaRomson kan stödja flera av de offensiva förslag för miljön somCenterpartiet nu drivit igenom i Alliansens budget. En nationellsatsning för 10 000 laddstolpar som kan tanka elbilar i helalandet, en dubblerad miljöbilsbonus, en kemikalieskatt för att fasaut giftiga ämnen och en förstärkning på 170 miljoner förklimatprojekt i fattigare länder för att nämna några av desatsningar vi gör för miljön i vårt budgetförslag.

Annie Lööf,näringsminister och partiledare för Centerpartiet

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.