- Foto: TT

Jämtin och Eneroth (S): "Det är dags för en human sjukförsäkring"

"Den som är sjuk ska både ha rätt till rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Så är det inte idag", skriver Carin Jämtin och Tomas Eneroth från Socialdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan högerregeringengjorde om sjukförsäkringen 2008 har 86 000 personer uppnåttden bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, inte för att de blivitfriska utan för att de nått en administrativ tidsgräns. Ungefär1 000 personer når den här gränsen varje månad.

Sedan regeringen ändradesjukförsäkringen har vi gång på gång kunnat läsa om hurmänniskor drabbats av en omänsklig sjukförsäkring. Nu senastberättade civilingenjören Maria Karlsson om vad som hände hennenär hon blev allvarligt sjuk.

Civilingenjören MariaKarlsson har drabbats av cancer två gånger. De första månadernavar hon helt sjukskriven men började sedan arbeta igen, om än pådeltid. I oktober 2013 blev hon utförsäkrad och tvingades gå tillArbetsförmedlingen. Trots att hon hade jobb och trots att hon var påväg tillbaka till heltidsarbete. ”Utförsäkrad fastän du ärsjuk och kallad till Arbetsförmedlingen trots att du har jobb”,som Maria skriver.

Låt oss vara tydliga. Densom kan jobba ska förstås också göra det. Men den som är sjukska både ha rätt till rehabilitering tillbaka till arbete, ochekonomisk trygghet under den tid det tar. Så är det inte i dag.I stället har vi en sjukförsäkring som är uppbyggd avadministrativa tidsgränser som reglerar hur länge man får varasjuk. Mest diskussion har det varit om den bortre tidsgränsen,stupstocken, som innebär att människor utförsäkras ursjukförsäkringen och skickas till Arbetsförmedlingen. Mer änhälften av dem som utförsäkras är så sjuka att de kommertillbaka till sjukförsäkringen efter de tre månadernas karens,många av dem dessutom fattigare. En tredjedel av Kommunalsutförsäkrade medlemmar förlorar mer än 5 000 kronor imånaden när de utförsäkras.

Det är orimligt. Den somär sjuk ska kunna koncentrera sig på att bli frisk och inte behövaoroa sig för att bli utförsäkrad och fattiggjord. Vi vill avskaffaden bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, satsa mer pårehabilitering och se till att ersättningen är 80 procent underhela sjukskrivningsperioden. Vi vill helt enkelt ha en mänskligsjukförsäkring.

Carin Jämtin,
Partisekreterare Socialdemokraterna
TomasEneroth,
Viceordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.