För Sverige i Tiden definieras i dag – rösta mot rasism och nazism

"Just i dag gör vi detta genom att rösta mot rasismen och nazismen. Oavsett hur valet går idag så sätter vi ett avstamp för vad vi står för inför de kommande fyra åren", skriver Milad Mohammadi.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Milad Mohammadi är en av nordens största talare i integration, mångfald och ledarskap. Han är jurist, statsvetare och blivit utnämnd till en av Sveriges supertalanger 2013 och superkommunikatörer 2014.

Följ honom på Twitter: @CASHMONEYMILAD

God dag, Sverige

Jag heter Miladoch jag har inte skrivit på över ett år, och detta är väldigtsent ute. Men jag fick en klump i magen när jag vaknade i dag –valdagen för supervalåret 2014 – och kände plikten att göranågot på riktigt. Troligtvis är jag ute för sent ute, men någotslog mig.

Jag skulle kunna säga att jag ser framemot en valvaka, med sprutande champagne, ett kommanderegeringsskifte, finklädda kamrater och spänning inför framtidenoch att jag med stolthet röstar på Vänsterpartiet. Tradition ochdemokrati, en vacker dag som väldigt få i världen får äran attuppleva. I stället måste jag prata om den rasismen och nazismen somflödar och normaliseras i det svenska samhället. Att rasistiska ochnazistiska partier får utrymme i offentligheten, på stora scener, imaktens korridorer och detta normaliseras mer och mer i vårtsamhälle i dag.

Jag måste nämna hur vi svenskar medannan bakgrund måste vara på vår vakt var vi än går. På hur vipratar, hur vi beter oss, hur vi ständigt måste vara försiktiga såatt vi inte gör fel och hur vi evigt kämpar för att passa in.Varför? För att vi har vuxit upp med vetskapen om att vi måstevara tio gånger bättre, att vi måste vara försiktiga – annarsfår vi inga jobb eller möjligheter. Detta har varit och ärfortfarande en verklighet. I dag är det annorlunda dock. För förstagången på väldigt länge är vi faktiskt rädda. Vi övervägertill och med att flytta till ett annat land på grund av det klimatetsom finns i vårt samhälle i dag och på grund av att SverigesRiksdag kommer bestå till en stor del av rasister och nazister. VillSverige vara ett land där en stor del av befolkningen ständigtmåste vara på sin vakt och oroa sig?

Jag skulle gärna vilja bevisa förJimmie Åkesson och det svenska samhällets makthavare att invandringlönar sig, att invandrare bidrar med än de kostar och hur detsvenska samhället blomstrar med mångfald genom tillväxt,utveckling för att sedan bli ett trevligare land. Att jag är enduktig invandrare som är beviset på detta och påverkar tusentalsmänniskor i veckan utan dess like. I stället måste jag nämna hurjag och många håller tyst varje dag för att klättra upp isamhället. Hur jag har varit tystlåten och passiv från att sägaifrån när jag hör rasistiska uttalanden från de störstamakthavarna i näringslivet, offentligheten och politiken – baraför att försöka nå framgång och förhoppningsvis påverka påvägen. Att vi pratar mer om att det lönar sig att satsa på allamänniskors lika värde, mer än att alla människors lika värde ären faktisk självklarhet. Att människor har blivit siffror ochräkenskaper i stället för att solidaritet, medmänsklighet ochhumanitet ska vara våra centrala värderingar. Vill vi verkligenleva i ett land där vi måste bevisa att alla människor är värdalika?

Sverige. Martin Luther King sade attondskan ligger i tystnaden och passiviteten hos de goda – och vi äralla en del av tystnaden. Sverige börjar vakna, men Sverige måstevakna mer. Med makt kommer ansvar och makten att rösta bär pliktenpå ett ansvar. I dag är den viktigaste dagen på åtta år. Vi har tillklockan åtta på oss ikväll att visa vårt sanna jag och om vi stårbakom alla människors lika värde. Att stå upp för mänskligarättigheter är att göra det med handlingar, dagligen, inte baragenom goda tankar och åsikter – utan med faktiska handlingar, ordoch ställningstaganden. Vi håller inte tyst. Vi är villiga att ståupp för saker och är inte rädda för konflikter. Vi gör det undervardagen, i privatlivet, yrkeslivet och offentligheten. Vi sägerifrån när vi ser våra vänner, medmänniskor, bekanta ellerfrämlingar beter sig rasistiskt. Vår passivitet skadar mer än denfaktiskt påverkar.

Just i dag gör vi detta genom att röstamot rasismen och nazismen. Oavsett hur valet går i dag så sätter viett avstamp för vad vi står för inför de kommande fyra åren. Omvi inte gör det i dag, så gör vi det inte heller i framtiden. Om vivill tillägna våra röster detta supervalår till våra ungdomarsom har glömts bort, våra föräldrar som har gett allt, vårakvinnor som har arbetat dubbla skift och alla människor med annanbakgrund som ständigt diskrimineras – så ser vi till att röstaför solidaritet, gemenskap och alla människors lika värde – påde rödgröna. Om vi inte röstar – så ger vi bort makten.

För Sverige i Tiden definieras i dag.  

Milad Mohammadi

/
/
/
/
/
/
/
Röstar du mot rasism och nazism i dag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.