Katerin Mendez, Feministiskt Initiativ
Katerin Mendez, Feministiskt Initiativ

Mendez (FI): "Farligt att ge ett fascistiskt parti vice talmansposter"

"Sverige står inför ett akut behov av en handlingsplan som inbegriper hur rasism och fascism i ett folkvalt parlament ska bemötas", skriver Katerin Mendez, Feministiskt initiativ.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Katerin Mendez på Twitter: @katerinmendez13

Undervalnatten sköljde en chockens våg över Sverige -Sverigedemokraterna hade mer än dubblat sitt väljarstöd.Journalistkåren försökte finna förklaringar, samtidigt som övrigariksdagspartier deklarerade att de även i fortsättningen skulleutestänga SD från politiskt inflytande. Det dröjde dock inte längeinnan det var annat ljud i skällan. Redan dagen efter valet gickKristdemokraten Yvonne Andersson ut och uppmanade sina partikollegoratt samarbeta med SD. Ytterligare ett par dagar senare lämnarModeraternas gruppledare Anna Kinberg-Batra ett möte med riksdagenstalman. I ett uttalande öppnade hon då upp för att tillmötesgåSD:s krav på posten som andre vice talman.

Redan undervalkvällen klargjorde SD:s partisekreterare Björn Söder att derasstorlek nu kräver att de tas på allvar och gjorde bland annatanspråk på andra vice talmansposten. Enligt praxis är detvisserligen så att talmansposterna tilldelas partierna utefter derasstorlek – det är däremot ingen rättighet. Hur posterna skafördelas är inte reglerat i riksdagsförordningen.

Därförfinner jag det anmärkningsvärt att såväl Alliansensom Socialdemokraterna står fast vid att talmansposterna skafördelas efter partiernas storlek varvid SD får posten degjort anspråk på. I dag fastslog riksdagen alltså att det ärviktigare att hålla på praxis än att hålla tillbaka fascistiskakrafter i vår riksdag. Jag menar att det var möjligt att nå ettannat beslut. Praxis och traditioner kan kringgås, ett exempel är2010 då Peter Eriksson från Miljöpartiet fick ordförandeposten iKonstitutionsutskottet trots att praxis varit att det störstaoppositionspartiet fått ordförandeposten.

Inom loppetav några ynka dagar har de andra partierna i Sveriges riksdag gåttfrån att vilja begränsa SD:s inflytande till att säga sig varaemot deras åsikter men villiga att ge dem en prestigefullpost. Riksdagens presidium arbetar med frågor som rör ledningen avriksdagen och dess arbete. Detta presidium utgörs av förstetalmannen och tre vice talmän. Som det ser ut i dag får alltså SDen post som innebär att SD kommer att få representera Sverigeinternationellt.

Oavsett deras storlek ser jag ingen anledning att tillåta ettfascistiskt parti, sprunget ur vitmaktrörelse, bli Sveriges ansikteutåt. Det skickar fel signaler såväl nationellt sominternationellt. Vi står inför ett svårt parlamentariskt läge somkommer innebära samarbeten över blockgränserna och troligtvis ävenen svag regering. Riksdagens övriga partier har tidigare varitväldigt tydliga i sin vilja att begränsa SD:s inflytande så långtdet bara är möjligt, nu har de valt att ta ett tydligt avsteg fråndetta. 

Jag ser därför ett akut behov av en handlingsplan sominbegriper hur rasism och fascism i ett folkvalt parlament skabemötas. Ser vi tillbaka är det tydligt att det fungerat väldigtdåligt att sticka huvudet i sanden. I dag mer än någonsin måste vivara villiga att finna en gemensam hållning för att minska på SD:shandlingsutrymme. Ett förhållningssätt som är representativ föross som vare sig vill se SD i riksdagen eller normalisera rasismen.

Katerin Mendez,
Feministiskt initiativ  

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det fel att ge SD uppdraget?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.