Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Alliansens oansvariga invandringspolitik förlorade oss valet"

- 23/09/2014, 11:59 -
Gunilla Gomér, Kristdemokraterna.

Gunilla Gomér, Kristdemokraterna.

Privat

"Det finns en tydlig gräns för hur många invandrare vi kan ta emot, men ingen vågar sätta ner foten och prata om den gränsen", skriver Gunilla Gomér (KD).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det kan vara svårt att tänka sig, men i ett fikarum på en arbetsplats är chansen numera tredubbelt så stor att det sitter någon som har röstat på Sverigedemokraterna som på Kristdemokraterna. Dubbelt så stor som de röstat på Folkpartiet, Vänsterpartiet eller Centern. En stor del av de som röstade på SD var tidigare moderater eller socialdemokrater. Skulle dessa varit smygrasister tidigare, och nu kommit ur garderoben? Troligen inte. Det gäller att visa respekt. Så tänk på vad som sägs i fikarummet och vem du kallar rasist. Det kanske är din medarbetare.

Mig veterligen finns det inget parti som förordar fri invandring. Alltså finns det en gräns, men ingen vill sätta ner foten och tydliggöra denna gräns. Inte heller att diskutera huruvida Dublin-avtalet efterföljs - det är sprängstoft för den som inte vill kategoriseras som rasist. Vi vet också att vårt regelverk inte upprätthålls när 75 procent av de som får avslag på sina asylansökningar stannar kvar i landet och har rätt till ekonomiskt understöd trots att de uppehåller sig här illegalt. SD vill begränsa invandringen, inte stoppa den. Även utöva påtryckning, så att andra EU länder tar sitt ansvar. Förslag jag även hört från andra partiers företrädare. På SD:s valvaka sågs flera män med kippa, vilket i mina ögon verkar som om SD är positiva till Israel, och judar. Vilket i så fall rimmar dåligt med nazism.

SD beskylls för sin historia, men glöm då inte att det är få som har ett obefläckat förflutet. Är alla vänsterpartister kommunister? Bär alla socialdemokrater ansvaret för lobotomin och tvångssteriliseringarna som gjordes fram till 1975? Eftersträvade syften var bland annat rashygien. De två ledande i projektet var Elise Ottesen-Jensen, och den socialdemokratiska riksdagsmannen Alfred Petrén, mannen som stod bakom steriliseringslagen och förslaget om skapandet av Vipeholmanstalten. De finns många som inte är främlingsfientliga, eller ser sig som rasister, men som valt att rösta på SD på grund av frågor som de kanske önskade att något av de andra partierna hade drivit aktivt.

Alliansregeringen har tappat många väljares förtroende. Vi ser tydligt i valresultatet att det område där alliansen tappade förtroendet var inte ekonomin, utan migrationen och integrationen. Trots Fredrik Reinfeldts sommartal om att svenska hjärtan bör öppnas, och att migration- och integrationspolitiken, rankades högt bland väljarna, har inget parti diskuterat frågan på ett balanserat sätt. Alliansen fick betala ett högt pris för den fadäsen. Utfrysning och "locket på" har varit taktiken, vilket visade sig vara en felhantering.

Så fort någon lyft lite på locket, har tillmälen haglat, främlingsfientlig och rasist har varit de vanligaste epiteten. Resultatet gjorde SD till det tredje största partiet. Tar inte de andra partierna utmaningen, medverkar de till att SD blir ännu större framöver. Isoleras SD kommer det att få konsekvensen att partiet ökar ytterligare. I stället för att fokusera på hur SD ska hållas borta från inflytande borde en sansad diskussion om integrationspolitiken föras.

Vill vi fortsätta att ha en generös invandrarpolitik och vara ett välkomnande land behöver det inte stå i konflikt med att bedriva en ansvarsfull migrationspolitik. Tvärtom är jag övertygad om att en ansvarsfull politik är en förutsättning för att vi  kommer kvarstå som ett öppet land. Det vilar ett tungt ansvar på de styrande politikerna att hitta svar på hur migrationspolitiken kan fungera. I det demokratiska land som Sverige är behöver vi visa respekt för de 800 000 personer i valmanskåren som röstat på ett parti vars ideologi inte delas av resten av väljarna. Det gäller även de andra partiers väljare, vars politik du inte stödjer.

Vi har problem med integrationen, det är helt klart och kanske kommer de etablerade partierna nu att ingå samtal om detta och inte bara låta Sverigedemokraterna får ensamrätt i denna fråga.

Det är inte okej att kalla invandrare för tillmälen, eller vifta med stålrör. Men det är inte heller ok att de från Vänsterpartiets valvaka pekar fingret i direktsändning. Ta reda på fakta och tillskriv ingen åsikter de inte har. Lika lite som jag gillat att bli kallad för homofob, skall någon bli kallad rasist i fikarummet.

Gunilla Gomér,
Kristdemokraterna

Håller du med Gunilla Gomér?