Peter Frejhagen
Peter Frejhagen - Foto: Privat

Öppet brev till våra riksdagsledamöter inför talmansvalet

"Det är fullt möjligt att komma till en överenskommelse för majoriteten av riksdagsledamöter att välja in en annan person på posten som andra vice talman än en fascist från Sverigedemokraterna", skriver Peter Frejhagen, fd politisk handläggare för Socialdemokraterna i riksdagen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I tio års tid, mellan 1998 och 2007, arbetade jag för de socialdemokratiska ledamöterna i Sveriges riksdag. jag har nu valt att göra andra saker men brinner för den svenska demokratin och har hela tiden tagit strid för demokratins spelregler när jag hjälpt ledamöterna i deras roll som folkvalda. Därför känner jag att jag måste få möjlighet att ge min syn på den uppkomna situationen innan ni samlas till ert första sammanträde.

Vår demokrati bygger på självständigt folkvalda riksdagsledamöter som representerar Sveriges folkvilja. Den är till viss del unik i sin uppbyggnad och låter oppositionen vara stark och reell. Där finns nu Sverigedemokraterna med 49 ledamöter. Enligt riksdagsordningen 3 kapitlet, 4 § ska riksdagen på sitt första sammanträde välja en talman samt en förste, en andre och en tredje vice talman. De väljs var för sig i nu nämnd ordning och bereds och väljs av riksdagsledamöterna direkt.

Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern. Vi har genom åren tydliga praxis gällande maktfördelning inom riksdagen och de ska vara en utgångspunkt för samtal mellan majoriteten även i detta val. Det finns dock många avsteg från dessa praxis som påvisar med all tydlighet att dessa överenskommelser som vi nu gör inte är, eller ska tolkas som, statiska.

 Före detta talmannen Birgitta Dahl skriver i Dagens Nyheter den 18 september att "talmännen måste aktivt verka för folkstyret och grundläggande mänskliga rättigheter. Sverigedemokraterna och dess företrädare uppfyller inte något av dessa krav”. Henrik Arnstad, historiker och journalist, skriver redan i november 2012 i samma tidning att "Enigheten är total inom den internationella expertkåren inom fascismforskningen; de nya europeiska partierna är fascistiska. Dagens begreppsförvirring måste upphöra, det är dags att börja benämna SD korrekt i det offentliga samtalet". Det är något som jag verkligen håller med om.

Vi som är folkvalda till Sveriges högsta beslutande församling måste våga stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Det betyder att ni kan, och ska, rösta på personer som har ert förtroende att företräda dig i Sveriges namn. Daniel Poohl ger på expo.se sin bild kring ämnet fascister och inflytande. Slutsatsen är klockren om frågan som självklart finns i bakgrunden för alla er som folkvalda måste ställa er. "Men växer inte SD i isoleringen? Det kanske de gör. Men det är inte bara en fråga röstsiffror. Det är en fråga om vilka idéer vi vill ska prägla vårt samhälle".

Min analys av läget är att det är fullt möjligt att komma till en överenskommelse för majoriteten av riksdagsledamöter att välja in en annan person på posten som andra vice talman än en fascist från Sverigedemokraterna. Vallöftet om att aldrig låta sverigedemokraterna få inflytande är ett tydligt och rakt ingångsvärde för en sådan överenskommelse. Enas därför om ett namn till andra vice talman och låt det bli vår nya praxis.

Peter Frejhagen,
fd politisk handläggare för Socialdemokraterna i riksdagen

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör SD få en vice talmanspost?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.