Fredag 16 Apr
Stockholm

"Du har bara fördomar och rykten att komma med, Gunilla Gomér"

"Såvida du inte kan komma upp med tung dokumenterad bevisning kring dina påståenden om somalierna och afghanerna så hoppas jag att någon plockar av dig dina politiska uppdrag", skriver Ulf Alexandersson.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ulf Alexandersson är grundare av och VD för rekryterings- och konsultföretaget Sprint. 

Gunilla Gomér, jag måste säga att jag blir ordentligt arg av dina artiklar. Så förbered dig på en verbal omgång. Du efterlyser en debatt i ämnet utan personangrepp, så jag räknar med att du svarar på mina frågor. Ur mitt perspektiv är dina svar på dessa frågor helt avgörande för din trovärdighet.

Hur ska jag tolka dig? En sverigedemokrat förklädd till kristdemokrat? I tre raka debattartiklar på Nyheter24 har du agiterat för Sverigedemokraternas agenda med motivet, till synes, att nu får det väl ändå vara dags att lufta sina åsikter om problemen med invandring utan att bli kallad rasist.

Först pekar du ut somalier som flyr från sitt land samtidigt som deras landsmän som redan fått fotfäste i Sverige kan semestra i sitt gamla hemland. Varför behöver de då fly? Om det nu är sant, är din frågeställning rimlig. Men som politiker borde du ha tillgång till de som vet – myndigheterna – och vända dig dit med din fråga. I stället för att i officiella media spy ut fördomar och blotta en tydlig ignorans.

Varför har du inte ställt frågan till de myndigheter som kan ge dig svar och formulerat frågan korrekt:

-  Jag har hört talas om att vi har somalier som kommit hit och nyss fått uppehållstillstånd och genast därefter åkt tillbaka på semester. Om det nu är sant, hur kommer det sig att vi tar emot nya flyktingar från Somalia? Om det går att åka tillbaka på semester omedelbart efter att man fått uppehållstillstånd borde det väl därmed vara riskfritt att leva där? Så, om det är sant, kommer vi att sluta acceptera uppehållstillstånd för nya sökanden från Somalia?

Som vald politiker och med ett yrke som ställer stora krav på professionalitet för att vårda och utveckla vår demokrati, är det för mig pinsamt och farligt att du (som kristdemokrat, inte sverigedemokrat) hänger ut din inkompetens som förtroendevald på det här sättet.

Om nu Migrationsverket eller någon annan myndighet (du vet bättre vart du borde vända dig med din frågeställning) skulle bli tagna på sängen av din fråga eller ännu värre; hånskratta dig i ansiktet ”Jajamen, somalier får alltid uppehållstillstånd och vi vet att de åker hem direkt på semester och det är helt okej med oss”, så kanske du har anledning att skriva din artikel. Men snarare om myndighetens inkompetens än om din mytbildning om semestrande somalier.

Vad mer? Ja, apropå mytbildning. Jag har svårt att förstå hur en politiker från de traditionella partierna, som KD nu väl får anses tillhöra, kan agera så enfaldigt och inskränkt som du när du slänger dig med påståenden, vad det verkar, utan underlag. Som Umeås kommunalråd, socialdemokraten Lennart Holmlund, som i början av året helt grundlöst kom med påståenden bland annat om att tiggarna åker BMW. Det blev ganska pinsamt för honom. Jag tror du går samma öde till mötes.

Du skriver i din första artikel; ”Jag har sett när systemet missbrukats.” Okej, intressant! Berätta när, var, hur? ”Afghaner som rest hem i halvårsvis, med pension och bidrag i bakfickan.” Hmm, ännu mer intressant. Vilka? Hur många? När?

Eftersom det stycket bygger på att ”Jag har sett…” så kan du ju inte göra som Holmlund gjorde - han försökte gömma sig bakom väktare som berättat för honom. Som dessutom sedan förnekade detta. Visa korten, Gunilla Gomér! Eftersom du valde att hänga ut dig själv publikt i dina artiklar är du skyldig att berätta för oss. Fast det du borde göra är att gå till den del av samhället du representerar med dina upptäckter om hur det förhåller sig med semestrande somalier och bidragsresande afghaner. Om du nu har något mer än fördomar, rykten och främlingsfientlighet att komma med?

Om du inte förstår att dina påståenden åtminstone tangerar rasistiska åsikter, får du nog gå om grundskolan igen. Och notera, som Linda Snecker poängterade i sitt svar till dig, det är inget personangrepp att påstå att dina åsikter är rasistiska.

Såvida du inte kan komma upp med tung dokumenterad bevisning kring dina påståenden om somalierna och afghanerna (det räcker inte med enstaka exempel, men det antar jag att du förstår), så hoppas jag att någon plockar av dig dina politiska uppdrag. Att ha politiker som är fördomsfulla mot utsatta grupper, skapar värsta sortens politikerförakt. För mig är det sorgligt att en politiker från de etablerade partierna för en sverigedemokratisk agenda. Jag hoppas du är den enda…

Ulf Alexandersson,
Grundare och VD, Sprint 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela