Onsdag 19 Maj
Stockholm

"Kommentarerna kring Pippi och N-ordet får mig att undra vilken värld det är ni vill ha"

"Lägg tiden på annat än hat och rädsla", skriver Erik Johansson.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Erik Johansson är konsult i it-branschen, driver Olympiateatern och är ordförande för Sveriges 4H.

"Ge fan i vår Pippi", "Vart är Sverige på väg", "Vår Astrid vänder sig i sin grav nu", "Får man säga Finska pinnar nu", "Ska vi skämmas för vår historia". Har plöjt igenom ett par sidor av dynga i Aftonbladets kommentarsfält och förfäras över mänskligheten. Är det detta ni lägger er tid på, gott folk? Hat och raljerande och dessutom i eget namn? Är det denna svenska kultur ni säger er kämpa för? Tycker man att det bästa i pippifilmerna är när hon säger neger och gör sig lustig över kineser - då är det kanske dags att börja fundera på om man inte missat resten av berättelsen. Jag tycker personligen det är mycket roligare när hon sover med fötterna på kudden, skurar golven, eller att hon har en apa inne. Det är Pippi för mig.

Men de här kommentarerna är farliga. De bidrar var och en till att piska upp en känsla av att det är vi mot dom nu, det är dags att sluta sig samman och tillsammans börja kämpa mot de som utifrån försöker göra det sämre för oss. "De tar våra jobb", "Vi har inte plats för fler", "De har kriminalitet i blodet", "Man får inte ens sjunga nationalsången nu". Kommentarerna bär på något sätt på samma tankegods som och tangerar rasismen. Framförallt skapar de en god grogrund för något värre.

"Det är lättare att tro på en lögn man har hört tusen gånger, än att tro på fakta som ingen tidigare hört" lär Adolf Hitler ha sagt, han visste i alla fall precis vad han gjorde. Fokusera på det dåliga och att det är någon annans fel. Enkla lösningar på komplexa problem. Det slutade i katastrof den gången. Låt oss inte behöva hamna där igen.

Vissa människor arbetar med att förbättra världen. Vissa riskerar livet i olika hjälpinsatser, andra samlar in pengar, några gör verksamhet för barn och unga, vissa väcker tankar och sprider glädje genom kulturen. Andra gör helt tvärtom - sprider hat och rädsla, prioriterar egen vinning, stänger in och försvårar. Ni har alla 24 timmar per dygn tillgodo. Tänk på hur ni använder dem. Vill ni vara stolta över er själva på dödsbädden och kunna se tillbaka på att ni ändå bidrog till att göra världen lite, lite bättre så är det dags att börja nu. Lägg tiden på annat än hat och rädsla.

Visst kan man tycka att det är lite väl fingertoppskänsligt att gå in och peta ord för ord i gamla filmer, men det här förändrar inte storyn eller vem Pippi är och många människor tycker nog att det är rätt skönt att slippa höra "neger" i barnfilmen. Så, det finns bara vinnare i denna omklippning - oavsett vad folk försöker få det till.

Astrid kommenterade det hela själv redan på 1970-talet. "Men tiderna har ändrats och i dag skulle jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.”

Det får även sammanfatta min åsikt i frågan. Seså, ut och sprid glädje och kärlek med er nu!

Erik Johansson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela