Måndag 25 Okt
Stockholm

"SD har närmare till nazismen än V har till kommunismen"

Joella Berg
Joella Berg. Foto: Privat

"Att hålla en kommunist ansvarig för Stalin eller Maos vansinnesdåd är lika absurd som att hålla Björn Söder personligt ansvarig för korstågen", skriver Joella Berg.

Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Joella Berg är 20 år gammal, medlem i Vänsterpartiet och har varit politiskt aktiv i den socialistiska, feministiska och antirasistiska rörelsen sen hon var 15 år gammal.

Björn Söder (SD) lyfte i SVT:s debatt den 30:e september mellan honom och Rosanna Dinamarca (V), angående Dinamarcas t-shirt med texten ”SD = rasister”, att han aldrig skulle ha en tröja med texten ”V = kommunister” trots att det ” hade varit sant till skillnad från Rossana Dinamarcas tröja”. Han syftar alltså på att Vänsterpartiet fram till 1987 hette Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK, och fram tills för några år sedan hade några företrädare som kallade sig kommunister. Detta kommer alltså från en politiker som företräder ett parti som grundades av öppna nazister, och sponsrats (så sent som 2004) av ökända antisemiter och nazister. De förbjöd SS-uniformer på sammankomster 1996, ett år efter att Jimmie Åkesson gick med. Björn Söder poserade 1998 med före detta SS-officern Franz Schönhuber för ett fotografi. SD har, enligt all fakta, fler och färskare kopplingar till nazism än V till kommunism.

Däremot strävar inte Vänsterpartiet i dag mot det kommunistiska samhället, medan SD fortfarande strävar efter ett rasistiskt samhälle där människor bedöms utifrån ursprung, hudfärg och etnicitet. Där andra kulturer och religioner än kristendom inte tillåts att utövas fritt och Sverige bara finns till för de som baserat på rasistiska kriterier om etnicitet och gener tillåts vara ”svenskar”. 

Det kommunistiska samhällets utopi är att alla människor är lika mycket värda. Kan vi, en gång för alla, reda ut skillnaden mellan nazism och kommunism? Kommunistiska samhällen som funnits, t.ex. Josef Stalins Sovjetunionen och Mao Tse Tungs Kina, har begått vansinniga och fruktansvärda brott mot sin befolkning. Dödssiffrorna uppgår i miljontal. Detta, liksom styrelseformen diktatur där de skett, är aldrig acceptabelt. Däremot har dessa brott ingenting med ideologin kommunism att göra, kommunism kräver varken kontroll eller diktatur. 

NSDAP:s Tyskland, det nazistiska tredje riket, utrotade systematiskt miljontals människor. De baserade sig på nazism. Grundidén i nationalsocialism, med andra ord nazism, är att en grupp människor (så kallade ”arier”) är bättre än andra och dessa andra ska utrotas (eller åtminstone inte tillåtas beblanda sig med eller vara där ”arier”, i SD:s retorik ”etniska svenskar”, är).  Liksom i många andra maktinstitutioner missbrukade ett antal människor den makt de hade tagit eller fått i kommunistiska diktaturer. Detta kan liknas vid de hundratusentals tillfällen som ledare i olika religiösa samfund använt ”Gud” eller ”Guds ord” som en anledning att döda och förstöra.

Varje gång kommunism likställs med nazism nedvärderas den kamp som förts mot rasism och nazism och för alla människors lika värde i kommunistiska och socialistiska kretsar till en liten grupp människors maktmissbruk. I förlängningen tillåts nazister att använda sig av samma förklaringsmodeller.

Nazismen går ut på att döda och utrota alla som inte är vita västerlänningar, de som sällar sig till nazismen inte bara legitimerar NSDAP:s handlingar utan håller med. Däremot att hålla en kommunist ansvarig för Stalin eller Maos vansinnesdåd är lika absurd som att hålla Björn Söder, eller någon annan kristen i dag, ansvarig för korstågen. Eller för den delen, lika absurd som att hålla en muslim ansvarig för IS eller Al-Qaidas terrordåd.

Joella Berg

Håller du med Joella?
Tack för din röst!
Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela