Ulric Jansson
Ulric Jansson - Foto: Privat/TT

"Polisen ska ta tag i huliganerna, inte klubbarna"

"Min fråga nu är: Är det inte ganska naturligt att Polisen står för nästan hela arbetet med tillträdesförbud – är det inte därför vi betalar deras löner?", skriver Ulric Jansson.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ulric Jansson har i mer än tio år arbetat med huligan- och supporterrelaterade frågor. Han bildade Fotbollsalliansen, ledde projektet ”Stå upp för fotbollen”, och drog igång samt finansierade SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen).

Fascinerat upptäcker jag att den så kallade ”huligan-debatten” gått cirkeln runt och återigen står media och polis utanför klubbarnas kanslier med facklor och högafflar i högsta hugg.

Av 545 tillträdesförbud står alltså klubbarna för 14, vilket motsvarar 2 procent. Detta anser SVT:s skjutjärnsjournalister är ett bevis för att klubbarna antingen ljuger när de säger att de prioriterar arbetet mot dessa problemsupportrar eller så är det rädda för dem.

Men stämmer den bilden? Betyder siffrorna det som journalisterna, ivrigt påhejade av polisen, påstår? Jag har förmånen att få vara med i Svenska Fans eminenta webbTV-program ”08 Fotboll” ibland och där har vi en ”Bullshit-knapp” som vi kan trycka på när vi tycker att någon snackar goja och nu hade varit en bra tidpunkt att trycka på den.

Låt mig få bryta ned detta i mindre delar:

1.)  Polisens uppdrag är att minska brottslighet samt öka tryggheten i vårt samhälle. Klubbarnas uppdrag ser annorlunda ut, minst sagt.  Är det så att dessa supportrar bryter mot lagen ska de lagföras och eventuellt beläggas med tillträdesförbud. Om de inte bryter mot lagen men beter sig illa på arenan måste det väl vara upp till arrangören att avgöra vilket ”straff” som ska delas ut? Det är också så att klubbarnas personal har en unik möjlighet att nå dessa (ofta) unga män och gör det med den äran.

2.)  Om vi är överens om att ”huliganer” är supportrar som mer eller mindre organiserat slåss mot andra supportrar kan vi konstatera att bland annat klubbarnas intensiva säkerhetsarbete har skapat ett arenarum där det ytterst sällan förekommer den typen av uppgörelser. Vad som sker på allmän plats kan aldrig vara klubbarnas ansvar. Eftersom Polisen har full tillgång till arenan, dess säkerhetspersonal och övervakningssystem vore det ju märkligt om klubbarna ska behöva göra polisens jobb?

3.)  Detta säkerhetsarbete kostar klubbarna miljontals kronor varje år och att då ålägga dem att administrera, organisera och utföra ytterligare en grannlaga uppgift ställer frågan om ansvar än mer på sin spets.

Att det överhuvudtaget finns 14 tillträdesförbud att redovisa för klubbarnas räkning hänger dessutom förmodligen ihop med den andra stora supporterrelaterade debatten, nämligen den om bengaler. Utan att veta vågar jag slå vad om att, i princip, alla de 14 tillträdesförbud som klubbarna står för har kopplingar till pyroteknik på läktaren. En verksamhet som Polisen dessutom visat milt intresse att beivra.

Min fråga nu är: Är det inte ganska naturligt att Polisen står för nästan hela arbetet med tillträdesförbud, är det inte därför vi betalar deras löner? Speciellt med tanke på att de ju har en juridisk ställning i samhället som klubbens personal inte har. Att hota och trakassera poliser är, som tur är, väldigt ovanligt i Sverige men för klubbens personal kan det vara en del av vardagen. Att då från polisens håll klandra dem för att de inte gör mer lämnar en bitter smak i min mun.

Avslutningsvis ska jag berätta om en elev på Polishögskolan som skrev ett desperat brev till den arrangemangsansvarige i en av Stockholms fotbollsklubbar. Han skrev och berättade om en resa från Norrköping till Stockholm han gjort tillsammans med sin flickvän. De skulle se sitt favoritlag spela. Solen sken och deras lag vann så de var väldigt nöjda när de reste sig för att gå ut från arenan. Vid utgången blev det stoppade av ordningsvakter som pekade ut dem som skyldiga till att ha bränt av bengaler (nödbloss) på läktaren, de blev förvånade och förklarade att det måste vara ett misstag men lämnade ändå sina personuppgifter. 

Hela incidenten glömdes sedan bort tills ett brev kom från klubben där man meddelade att de var avstängda. Men det som nästan fick elevens hjärta att hoppa ur bröstkorgen var att det också stod att polisen underrättats om detta. För att inte bli avstängd från Polishögskolan började han nu jaga ifatt på folk som suttit runt dem för att få deras vittnesmål, han bad att få se bevis, han skrev och berättade att han gick på Polishögskolan men ingenting bet på klubbens säkerhetsansvarige som trodde på den vakt som uppgav att han sett eleven vifta med en bengal. Hans sista desperata chans var att skriva till klubbens ordförande som delegerade frågan till den arrangemangsansvarige som lyckligtvis hade inställningen att vi nog hellre ska fria än fälla och sålunda drog tillbaka avstängningen. Detta ledde till att eleven kunde fortsätta sin utbildning på Polishögskolan.

För de av oss som anser att rättssäkerhet är en väldigt viktig del av ett demokratiskt samhälle är tanken på att lägga makt och ansvar över människors liv i händerna på personer som saknar adekvat utbildning och inte heller kan hållas till ansvar så som en statstjänsteman kan direkt motbjudande. Vi har givit Polisen ett uppdrag och det hoppas jag att de utför. Mitt tips till SVT:s grävande journalister är att granska toppen på fotbollsträdet i stället för att hacka på dess rötter.

Tack för ordet.

Ulric Jansson

/
/
/
/
/
/
Är det polisen som ska ha ansvar för huliganerna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.