Torsdag 15 Apr
Stockholm

Yuri Silva (MP): "Sverige ska erkänna Palestina"

Yuri Silva (MP).
Yuri Silva (MP). Foto: Privat

"De rödgröna vill att Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens, och därför går regeringen före med erkännandet av en palestinsk stat och hoppas att fler också gör det", skriver Yuri Silva (MP).

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Yuri Silva är miljöpartist och fredskämpe.

Det är en mycket allvarlig situation sedan Gazakriget i somras. Statsminister Stefan Löfven (S) tog tydlig ställning för freden mellan Israel och Palestina i regeringsförklaringen genom löftet om erkännandet av en palestinsk stat. I dag pågår inga fredsförhandlingar och för att komma vidare i fredsprocessen behövs två parter som är mindre ojämlika, därför ska Sverige erkänna Palestina.

I regeringsförklaringen markerade statsministern: ”Konflikten mellan Israel och Palestina kan endast lösas genom en tvåstatslösning, framförhandlad i enlighet med folkrättens principer. Den måste garantera såväl palestiniernas som israelernas legitima krav på nationellt självbestämmande och säkerhet. En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens. Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina”.

Sverige är inte ensam, 130 stater har erkänt Palestina. 

I EU och Europa har Bulgarien, Tjeckien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Ungern och Island officiellt erkänt en palestinsk stat. Jag är stolt över vår svenska regering som med tillkännagivandet av en palestinsk stat visar genuint engagemang för rättvisa och strävandet efter fred.

Inte oväntat kom kritik från stormakten USA som pumpar miljarder dollar och högteknologiska vapen till Israel. Israels utrikesdepartament har även protesterat mot regeringens ställningstagande. I Sverige kom också kritiken, främst från Moderaterna.

Statsministern blev KU-anmäld av riksdagsledamoten Annicka Engblom (M). Enligt Engblom har Löfven brutit mot grundlagen genom att i regeringsförklaringen tagit ställning om att Sverige ska erkänna Palestina som stat. Statsministern har inte brutit mot grundlagen. Formellt är inget beslut antaget och ska så småningom antas i rätt organ, utrikesnämnden, innan det officiella erkännandet. Detta har utrikesminister Margot Wallström (S) tydligt berättat under de senaste dagarnas mediala rapporteringar.

Situationen mellan parterna blir inte bättre av att Israel fortsätter med byggandet av illegala bosättningar på ockuperad mark på Västbanken. Israels aggressiva ockupationspolitik bidrar till mera extremism. Om inte Sverige står upp för de mänskliga rättigheterna och humanitär folkrätt, vem ska då göra det?

Där den Rödgröna regeringen skiljer sig från Alliansoppositionen är att ta tydlig ställning för fred genom erkännandet av en Palestinsk stat, medan Moderaterna med fler anser att det är för tidigt. Det är inte en dag för tidigt för att agera för fred och rättvisa. Detta ställningstagande ska ses i kontrast till Alliansregeringen som bedrev en svag och otydlig utrikespolitik med Carl Bildt (M) som utrikesminister.

Den Rödgröna regeringen vill att Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens. Det är en process som har pågått mycket länge och det är viktigt att få igång en ny fredsprocess, därför vill regeringen gå före med erkännandet av en palestinsk stat och hoppas att fler länder också gör det.

Yuri Silva (MP),
Fredskämpe

Gjorde Löfven rätt som erkände den Palestinska staten?
Tack för din röst!
Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela