Ellinor Eriksson
Ellinor Eriksson - Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

"Stefan Löfven får inte förvänta sig ett glatt flaggviftande SSU"

"SSU kommer aldrig bli som Moderata ungdomsförbundet – ett flaggviftande, okritiskt personkultsgäng runt statsministern, utan egna förslag", skriver Ellinor Eriksson, ny förbundsordförande SSU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Ellinor Eriksson på Twitter: @EllinorSSU

I fredags utsågs den nya regeringen och regeringsförklaringen lästes upp. SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström blev minister. Regeringsförklaringen är bred och innehåller många viktiga reformer som förhoppningsvis kommer föra in Sverige på en ny väg. Flera reformer som SSU initierat och drivit finns med i regeringsförklaringen. Men regeringsförklaringen får inte bara bli fina ord. Nu måste Stefan Löfven se till så att orden också omsätts till riktig politik.

I valrörelsen var Socialdemokraterna tydliga med att Sverige behövde en ny politik och en ny riktning. Nu är det upp till bevis. Rätt prioriteringar måste göras. SSU har tre frågor som vi särskilt kommer driva mot den nya regeringen:

1. Jobben – Det är avgörande att krafttag tas mot den höga ungdomsarbetslösheten. Att 90-dagarsgarantin finns med i regeringsförklaringen är bra. Nu måste garantin införas snabbt. Vi har inte råd att låta de unga vänta.

2. Jämställdheten – Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor ökade under den förra regeringens tid. För att komma tillrätta med det är SSU:s mål att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna. Ett bra första steg är att en tredje månad viks åt vardera föräldern. Vi hoppas den nuvarande regeringen tar ytterligare steg mot en mer jämställd föräldraförsäkring.

3. Skolan – Efter åtta år av borgerlig experimentverkstad behöver skolan repareras. Men politiken för skolan måste också ha elevens perspektiv. Allt för många mår dåligt i dagens skola. Därför är det glädjande att förslag om ökade insatser mot psykisk ohälsa finns med i regeringsförklaringen. Nu är det viktigt att det också genomförs.

Dessa områden är avgörande. Det övergripande syftet för regeringens politik behöver vara att öka jämlikheten. De växande klassklyftorna måste bekämpas. Segregationen och den växande rasismen måste brytas. De orättvisa skillnaderna mellan kvinnor och män måste rättas till.

Vi vet att det ovanstående kommer vara svårt. Det parlamentariska läget innebär att förhandlingar måste till och att kompromisser måste nås. I det läget krävs ett starkt SSU som driver på regeringen. SSU kommer aldrig bli som Moderata ungdomsförbundet – ett flaggviftande, okritiskt personkultsgäng runt statsministern, utan egna förslag.

SSU kommer inte gå i samma fälla som MUF och förvandlas till en regeringskramande fritidsgård. Stefan Löfven kan i stället förvänta sig att SSU ofta kommer gå före och visa vägen, och ibland gå bakom och putta på. Vi kommer inte alltid ha samma syn – SSU:s politik kommer att vara viktigare att driva än att följa regeringen i alla lägen.

Ellinor Eriksson,
Ny förbundsordförande Sverige Socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU

/
SSU
/
/
/
Muf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.