Måndag 18 Okt
Stockholm

"Förtrycket gör oss kvinnor till offer – inget annat"

Natasja Psomas Blomberg, som bloggar under namnet Lady Dahmer.
Natasja Psomas Blomberg, som bloggar under namnet Lady Dahmer. Foto: Privat

"Det som gör kvinnor till offer är de patriarkala strukturerna som dominerar vårt samhälle och kvinnohatet i vår kultur", skriver Lady Dahmer som svar till Arman Karégar.

Kommentera (164)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om debattören

 Natasja Psomas Blomberg är debattör och driver Sveriges största feministblogg Postpatriarkal Feministfitta under namnet Lady Dahmer.

"Feminister beskyller sitt kön för alla sina misslyckanden" säger en förvirrad Arman Karégar. Han svamlar vidare om att det finns kvinnor som också äter mycket kött, nån kanske till och med äter mer än män, och missar helt skillnaden mellan att prata om män som grupp och enskilda individer.

Han anklagar feminismen för att göra kvinnor till offer och ta ifrån kvinnor deras fria vilja och agens. Jag håller såklart inte med och tänkte förklara varför han har fel. Det som gör kvinnor till offer är inte att vi påtalar de orättvisor som drabbar oss. Det som gör kvinnor till offer är de patriarkala strukturerna som dominerar vårt samhälle och kvinnohatet i vår kultur.

Kvinnohat manifesterar sig i sångtexter, filmer och reklam där kvinnan aldrig ses som egen utan alltid ett objekt till för att tillfredsställa andra. Det manifesterar sig i flickor på sju år som vill banta för att de är tjocka, i kvinnor som får ätstörningar och pojkar som slår för att ”de är kära”. Det manifesterar sig i lägre löner, sämre möjligheter, diskriminering på arbetsmarknaden. I mäns våld mot kvinnor, våldtäkter, tafs. I mer utsatthet och inskränkta rättigheter.

Kvinnor är förtryckta och det är det som gör oss till offer. Ingenting annat.

Arman klappar sig lite på axeln, han är ju för jämställdhet säger han. Men de flesta människor tycker ju att det är självklart att alla ska behandlas jämlikt och att vi ska ha samma rättigheter och möjligheter, men problemet är att väldigt många inte ser hur allt hänger ihop och därför är dömda att upprätthålla förtryck.

De ser till exempel inte att om man får nakna kvinnokroppar uppkörda i ansiktet var man än vänder sig så kommer det påverka hur man ser på kvinnor och om kvinnor aldrig är representerade i sporten eller styrelser eller andra sammanhang så kommer vi växa upp och tro att det är bortom vår kompetens . Och om man exempelvis låter små pojkar komma undan med lite vad som helst under parollen ’’boys will be boys’’ så är det inte så konstigt att män växer upp och blir våldsamma eller om man lär flickor att de ska behaga andra så kommer det påverka deras val i framtiden. Alla de här små, enskilda sakfrågorna går hand i hand med de större frågorna och att det är samma strukturer som går igen i detaljerna som i övriga samhället.

Men Arman tycker att vi ska fokusera på ''viktigare'' frågor som jämställda löner samtidigt som han säger att vi ska sluta skylla på könet. Varför tror Arman att kvinnor har lägre löner? En slump? En feministisk konspiration för att få gnälla? Eller är det kanske så att kvinnor får sämre lön för att de är just.... kvinnor?

Feminismen gör inte kvinnor till viljelösa offer utan den synliggör förtrycket, strukturerna samt de orätter kvinnor utsätts för och ger oss den kunskap, analys och verktyg vi behöver för att slå oss fria från förtryck. Feminismen gör oss aktiva istället för passiva.

Jag undrar vad Arman gör för att moverka ojämställdheten?

Natasja Psomas Blomberg

Kommentera (164)
Kopiera länk
Dela