Måndag 17 Jan
Stockholm

"Löfvens 'Solidaritet' betyder att folk inte alls får bestämma själva"

Linnea Hylén
Linnea Hylén. Foto: Privat/TT

Linnea Hylén: "Alla ska med på tåget!" hojtar Stefan Löfven, när man lite försiktigt undrar om man själv får välja, eller kanske ta ett annat tåg".

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linnea Hylén är en liberal debattör och aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund.

Följ henne på Twitter: @linneajosefinah

År 2014 valde Sverige en politik som tänder på ökade bidrag, mindre företagsamhet och en stark kollektivism. Du, jag och de andra ska sättas in i ännu ett fack. "Alla ska med på tåget!" hojtar Stefan Löfven, och jag undrar om jag faktiskt får lämna det, kanske ta ett annat tåg. Det är något, någonstans som går sönder inom honom, när man lite försiktigt undrar om man själv får välja.

Det är ingen nyhet att Socialdemokraterna vill ha oss på samma plats, väg och mål. När alla ska med, förutsätter de automatiskt att mina förhoppningar och drömmar är som alla andra. Det är i denna förlegade idé av att jämlikhet skapas vid en tvångskollektivisering som nu styr vårt land.

Valfriheten inom flera områden är hotad, och därmed blir ännu en frihet borttagen för att någon annan visste bättre om vilken skola du skulle välja. Vi har uppenbarligen inte kapaciteten till att välja vad som är bäst för oss själva.

Förbudet av vinster i välfärden är en av friheterna som går förlorade, då Vänsterpartiet fått ett finger i spelet trots sin frånvaro i regeringskansliet. I debatten är fokus riktat på huruvida om vinster är acceptabelt, men i diskussionen glömde vi att prata om det viktiga: kvalitén. Det är irrelevant om företagen tar ut en vinst, så länge eleven eller patienten är nöjd med resultatet. Friheten att välja skola eller sjukhus är viktigare än vänsterns häxjakt på de ”onda kapitalisterna”.

När vi inte får chansen att styra över vår egen skolgång, sjukvård eller äldreomsorg ser jag Löfven öppna dörren till tågvagnen där de andra redan trängs. Det är ganska fullt och obekvämt. Kollektivismen skaver och ingen vill längre följa med. Vi är på väg mot ett Sverige där egna idéer, företagsamhet och frihet inte längre är i fokus.

I valrörelsen lät de ljuva orden från Socialdemokraterna som en bra idé, de lovade allt till alla, men nu när valet är avgjort ser vi med besvikelse på de spunna lögnerna som inte slog in. I stället möts vi av en politik som tittar snett mot individen. I Löfvens Sverige ska vi passa in i en mall som inte är utformad efter dig eller mig.

Dock finns det fortfarande ett vurmande kring kollektivismen som sådana. Slagorden om att vi ska ta hand om varandra har blivit synonymt med höga skatter och ökad makt till politikerna. Solidaritet är tydligen socialism, solidaritet är när familjerna inte får bestämma om sin föräldraledighet, solidaritet är när jag som gymnasieelev inte får välja skola och solidaritet är när samhället har stagnerat till en punkt där individen inte längre syns till.

Ordet solidaritet är ett av flera som vänstern har monopoliserat och i dess fångenskap har innebörden snedvridits och förvrängts. Som liberal ser jag inte solidariteten när man minskar incitamenten till att folk jobbar och straffar företagandet som bygger vår välfärd. Var finns den någonstans när de gör det dubbelt så dyrt att anställa unga och säger ”svenska jobb till svenskar”?

Det var under Alliansens tid vid makten som jag såg större solidaritet, till skillnad från vad jag ser nu. Det var en borgerlig regering som tillät samkönade par att gifta sig, avskaffade tvångssterilisering vid könsbyte, gjorde skattesänkningar för de med lägst inkomster och samtidigt öppnade gränserna för syriska flyktingar. Sverige hade aldrig varit så rikt och öppet som då.

Det vi nu ser i Rosenbad och för "framtidspartiet" är en politik som blickar bakåt. Ett steg närmare ett stängt Sverige som minskar möjligheterna till att växa och stå öppet för omvärlden. Vi är på väg mot en framtid där Löfven puttar in oss i ett Fas-Solidaritet som varken du eller jag vill fastna i.

Socialdemokraternas Sverige kan bli ett kollektivistiskt misslyckande. Ett recept på protektionism, vänsterflörtar och företagsfobi som förskönas med ordet solidaritet. Vi har sett det förr och vi kommer få se det igen, detta är framtiden med Löfven.

Linnea Hylén,
Aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund

Håller du med Linnea?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela