Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: "Rakad eller orakad – det ska alltid vara ditt val"

- 16/10/2014, 15:05 -
Natasja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg

Natasja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg

Privat

Natasja Psomas Blomberg: "Vi har rätt att fixa oss, banta, raka oss, sminka oss, plastikoperera oss och klä oss i utmanande kläder utan att förlora en endaste litet gram respekt från omgivningen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyheter24:s Tina Misaghi skriver att hon rakar och sminkar sig och att detta möter motstånd i feministiska kretsar. Det är ingenting jag personligen känner igen då till och med våra ledande feministiska politiker både sminkar och rakar sig och faller in i den ganska kvinnliga normen för hur kvinnor generellt ska se ut för att vara godkända som kvinnor. Det är väl ganska vedertaget vid det här laget att feminister ser ut som folk gör mest?

Tina vill sminka sig och vill göra det utan att bli dömd som dålig feminist och det tycker jag är självklart. Tina skriver även att hon älskar viss sexistisk musik, bilder på nakna kvinnokroppar och kvinnoförnedrande språkbruk emellanåt. Inte med samma ord, men det är ju vad det faktiskt innebär och det kan vara viktigt att synliggöra för sig själv. Och det är också viktigt att förstå varför vi gör som vi gör och tycker det vi tycker. Varför rakar kvinnor benen? Varför är det viktigt för kvinnor att känna sig vackra? Hur framhävs och porträtteras kvinnors kroppar? Hur värderas skönhet och framförallt kvinnors yttren? 

Det är där den feministiska analysen kommer in. Det handlar inte om att problematisera kvinnor som sminkar sig utan om att synliggöra och förstå vilka normer som dikterar för oss att våra yttren måste göras om för att duga. Feminismen betyder ingenting utan denna analys.

Jag håller med Tina om att den stereotypa feministen som just ful och orakad är ensidig och onyanserad och att det blir problematiskt om det ska lyftas fram som ett nytt antiideal för feminister att anamma men problemet är ju att feminister eller snarare kvinnor generellt ofta får skit för att vi är fula som om fulhet på nåt sätt minskar vår trovärdighet eller orakade ben gör att vi inte kan tas på allvar. Och det hänger ju ihop med en kvinnosyn som går ut på att kvinnor ska behaga.

Men kvinnor dubbelbestraffas precis hela tiden. Vi ska bry oss hur vi ser ut annars så är vi värdelösa okvinnor som ingen vill knulla men bryr vi oss för mycket så är vi patetiska offer som det är fritt fram att håna, ifrågasätta eller se ner på. Att ytterligare bidra till det senare är ju inte speciellt feministiskt alls. Men min personliga erfarenhet är dock att fördömandet kommer från den ickefeministiska delen av samhället snarare än från oss som värnar om kvinnor och försöker motverka kvinnors utsatthet (även om det så klart finns ruttna ägg i alla korgar). 

Plastikopererade kvinnor visas till exempel ofta upp i media som vår tids hovnarrar och man ojjar sig och förfasas över deras kroppar och ansikten och kvinnor som bryr sig om sina yttren utmålas som ytliga och korkade.

”Din kropp, ditt val” är ett bra feministiskt motto och det innebär inte bara att kvinnor har rätt att frigöra sig från kraven som kvinna till exempel genom att vara orakade, osminkade, fula eller tjocka men också att kvinnor har rätt att vara tvärtom: vi har rätt att fixa oss, banta, raka oss, sminka oss, plastikoperera oss och klä oss i utmanande kläder utan att förlora en endaste litet gram respekt från omgivningen.

Natasja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg,
Feminist, bloggare och skribent