Olivia Erixon
Olivia Erixon - Foto: Privat/TT

"Lägger politikerna ner Bromma Flygplats får hela landet lida"

Olivia Erixon (CUF): "Kanske skulle Stockholm överleva utan Bromma flygplats, men jag önskar att miljöpartisterna kunde inse att det finns ett Sverige utanför Stockholm, ett Sverige som behöver Bromma flygplats".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olivia Erixon är 20 år gammal och ombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund i Storstockholm.

Följ henne på Twitter: @oliviaerixon

"Vi har räknat ut att Bromma Flygplats inte bidrar till Stockholms tillväxt, och därför finns inget skäl att ha den kvar." De orden hörde jag en gång miljöpartist säga i en debatt jag deltog i. Jag reagerade på den meningen av två skäl. Dels fann jag det anmärkningsvärt att en miljöpartist pratade om tillväxt i positiva ordalag; de framhåller nästan alltid tillväxt som något negativt och förstörande. 

Men det mest typiska i citatet är hur oerhört huvudstadsfixerade nedläggningsivrarna verkar vara. Det må vara så att Stockholm skulle överleva utan Bromma flygplats, men jag önskar att miljöpartisterna kunde inse att det finns ett Sverige utanför Stockholm, ett Sverige som behöver Bromma flygplats.

Generellt sett är Arlanda flygplatsen för utrikesflyg och Bromma den för inrikesflyg. Det kan omöjligt vara en nyhet för någon att Sverige är ett geografiskt sett mycket stort land men befolkningsmässigt litet. Vi är i dagsläget beroende av flygtrafik. Jag kan hålla med alla dem som anser att det optimala vore ett kraftigt utbyggt tågnät, men det kommer ta lång tid innan en räls är lagd och tågen på riktigt kan ersätta flyget i hela landet. Fram tills dess är många orter i Sverige beroende av Bromma flygplats. En färja ska inte sluta gå när bron börjas byggas, den ska sluta gå när bron är färdig, och detsamma gäller för inrikesflygen och tågnätet.

Enligt en rapport publicerad av Stockholms Handelskammare tidigare i år så skulle, lågt räknat, 24,000 människor bli arbetslösa om miljöpartisterna får sin vilja igenom och lägger ned Bromma flygplats. Att ett parti som Miljöpartiet, som varken verkar bry sig om hela landet eller om jobben, vill lägga ned Bromma flygplats och riskera tusentals jobb är knappast förvånande. Men för ett parti som Centerpartiet står både hela landets livskraft och jobben i centrum. Det ska gå att försörja sig oavsett var i landet man än bor.

Sedan den rödgröna röran kom till makten och flyttade in i Rosenbad har de genom bland annat nedläggandet av landsbygdsdepartementet och förslag om höjda skatter för människor och företag på landsbygden förklarat krig mot allt utanför Södermalm. Egentligen är det därför inte särskilt förvånande att även den nya vänstermajoriteten i Stockholms stadshus verkar ta till sig den politiken.

Jag är helt för ett starkt kommunalt självstyre. Jag vill helst flytta ännu mer makt till kommunerna. Men vi måste inse att ingen kommun existerar i ett vakuum. Vi är beroende av varandra och det vi gör påverkar vår omgivning och resten av landet. Om alla kommuner på ostkusten skulle lägga ner sina färjehamnar skulle det drabba människor på Gotland, och om Malmö skulle riva sin del av Öresundsbron skulle det drabba Köpenhamn men även kringliggande skånska kommuner. Om politikerna i Stockholm väljer att lägga ned Bromma flygplats så kommer det få stora negativa konsekvenser för handeln, ekonomin och människor i många mer avlägsna platser i landet.

Olivia Erixon,
Ombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund i Storstockholm

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Bromma flygplats stängas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.