Zandra Hedlund
Zandra Hedlund - Foto: Tom Jerry Boman

Öppet brev till Jimmie Åkesson: "Jag förstår vad du går igenom"

Zandra Hedlund: "Just nu är du helt slutkörd och tom, men energin kommer långsamt att återvända".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Zandra Hedlund blev sjukskriven för utmattningssyndrom i juni 2013 och är fortfarande inte tillbaka till heltidsarbete. I mars 2014 skrev hon en debattartikel om sin sjukdom som fick oerhört stor spridning i sociala medier.

Följ henne på Twitter: @zandra_hedlund 

Hej Jimmie,

Jag hörde att du har blivit sjuk. Utmattningssyndrom, utbrändhet, den berömda Väggen. Den där sjukdomen som drabbar allt fler, som ökar lavinartat och snart betraktas som en folksjukdom.

Jimmie, jag vet vad du går igenom. Jag vet, för jag har varit där.

Jimmie, du har en tuff tid framför dig. Med tröttheten som inte går att sova bort, med handlingsförlamningen och oförmågan att ens utföra enkla vardagssysslor, med minnesstörningarna, koncentrationssvårigheterna, ångesten och skammen. Skammen över att ha visat sig svag.

Du kommer att ifrågasätta dig själv, undra om det var värt det. Jag kan svara på det redan nu. Nej Jimmie, det är aldrig värt det. Inte för dig, inte för någon. Priset är alldeles för högt.

Jag är på många sätt väldigt olik dig. Jag är feminist, HBTQ-person och kvinna samt arbetar inom ett lågavlönat vårdyrke. Sedan nyheten om din sjukdom kom ut, svämmar internet över av människor som gör narr av dig, som menar att du förtjänar det här. Jag har sagt att jag inte önskar detta till min värsta fiende och vet du, Jimmie, jag håller fast vid det. Ingen förtjänar det här.

Att utmattningssyndrom växer är ett symtom på ett samhällsklimat som blir allt hårdare. Kraven ökar och svaghetsföraktet växer. Att vara svag är en dödssynd. Vi kämpar som djur, tar på oss fler uppgifter och lär oss att aldrig någonsin säga nej. Ingen ska få tro att vi är svaga.

Jimmie, jag vet vad du går igenom. Det gör ont att erkänna sig besegrad.

Just nu är du helt slutkörd och tom, men energin kommer långsamt att återvända. Du kommer att bli starkare, du kommer att tro att du snart är som vanligt igen och du kommer att falla tillbaka. Det är så den här sjukdomen fungerar, det är en del av processen. Du kommer att tvivla på din förmåga och du kommer att uppleva hopplöshet. Du kommer att resa dig och du kommer att falla igen.

Det finns forskning som visar att det kan ta upp till sju år innan hjärnskadorna från utmattningssyndromet repareras. Ja, du läste rätt, utmattningssyndrom orsakar fysiska hjärnskador och det tar lång tid innan skadorna läker ut. Du förväntas dock vara tillbaka långt innan dess, långt innan du ens själv känner att du kan klara av det kommer människor att kräva att du ska arbeta och prestera. Du kommer inte att få vara i fred, alla kommer att dra i dig och fråga när du kommer tillbaka, ge dig skuldkänslor för att du har lämnat dem i sticket. Skammen över att tvingas säga nej ännu en gång.

Men vet du, Jimmie, du har ändå tur. Du har en hög position i samhällshierarkin, ett socialt skyddsnät och troligtvis privat sjukförsäkring. Du kommer inte att behöva stå utan hjälp. Människor som utförsäkras, de mår precis som du gör nu, Jimmie. De är sjuka precis som du. Skillnaden är att de saknar allt det där.

Men vet du, Jimmie, jag förvägrar dig ingenting. Du förtjänar samma vård och samma rättigheter som alla andra i din situation. Jag anser att alla människor är lika mycket värda och förtjänar att behandlas lika. 

Zandra Hedlund,
Feminist, HBTQ-aktivist, debattör och skribent

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förväntar vi oss för mycket av politiker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.