Axel Lilliestråle
Axel Lilliestråle - Foto: Privat

Öppet brev: "Öppna ditt hjärta och visa lite empati, Özz Nûjen"

Axel Lilliestråle: "Din text om Jimmie Åkessons problem antyder en brist på empati, Özz Nûjen. Precis som Avpixlat hyser en brist på empati för människor på vänsterskalan"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Axel Lilliestråle är 20 år gammal, bor i Stockholm och studerar kinesiska på Stockholms Universitet. Han är inte medlem i något politiskt parti.

HejÖzz Nûjen!

Mittnamn är Axel Lilliestråle. Vi har aldrig mötts, allt jag vet omdig är att du är en populär komiker som har frågor som antirasismoch integration varmt om hjärtat. Det har jag också. Anledningenvarför jag skriver till dig är för att jag just reagerade på dinmänniskosyn. Den 17:e oktober 12:58 skrev du följande på Twitter: 

Jimmie Åkesson är nu tydligen utbränd. Han ärsjukskriven på obestämd tid. Tar på krafterna att vara rasist ochparanoid ju... #svpol”

Strax efter att jag såg ditt inlägggick jag in på Avpixlat. Där möts nyheten med helt andratongångar. Jag citerar ingressen till artikeln på Avpixlat somhandlar om Jimmie Åkessons sjukskrivning: 

Sverigedemokraternaspartiledare Jimmie Åkesson har tvingats sjukskriva sig. Hur längehan kommer att vara borta från jobbet är oklart. Diagnosen ärutmattningssyndrom och utbrändhet. Enligt Åkesson själv är enstarkt bidragande orsak de vedervärdiga mediedrev och det hat frånvänstern som han kontinuerligt varit utsatt för.”

MinSO-lärare i sista årskursen i gymnasiet brukade betona att ”Allamänniskor ser världen med sina egna ideologiska glasögon.”Mycket klokt sagt från en mycket klok man. Här kan vi tydligt setvå skilda perspektiv av samma nyhet. Sensmoralen i din text tolkarjag som att den ”antirasistiska sanningen” på något sätt harhunnit ikapp Jimmie Åkesson. Hos Avpixlat beskrivs det snarare som att”vänsterpacket” har förstört honom. Vem ska jag lita på? Vemhar rätt? 

Ta en sanning, lägg på några halvsanningar,krydda med väl vald statistik och vips så du en världssyn klar.När världssynen är klar har man lättare att döma andra som intetycker lika som en själv. Och ju mer idioti den andra sidan häverut sig, alltså människor från det andra perspektivet, ju merbekräftar man sin egen världssyn. När man har sin världssyn klarbrukar man känna sig stor och expansiv, men risken är att mansnarare blir inskränkt och självgod. Och när världssynen blirutmanad är man beredd att, åtminstone vid oroliga tider, dödamänniskor som så intensivt försöker utmana den. 

Weimarrepubliken 1932. Parlamentet och alla andrademokratiska institutioner fungerade inte längre i praktiken.Nazister, kommunister, anarkister m.fl. sköt ihjäl varandra pågatorna. Berlin var fanatismens högborg. Få ville ha sansadedialoger med andra, folk tillskrev varandra åsikter, ingen villeerkänna motståndarens människovärde och våldet eskalerade. 

Just nu blir du kanske arg på mig. Varför jämför jag digmed en våldsverkare från Weimarrepubliken? Jo, eftersom din text omJimmie Åkessons problem antyder en brist på empati. Precis somAvpixlat hyser en brist på empati för människor på vänsterskalan.Och precis som gatans parlament år 1932 hyste ett förakt mot ”deandra”. 

Personligen tycker jag att Sverigedemokraterna ärett rasistiskt parti, rent av fascistiskt parti. Jag röstar inte påSverigedemokraterna (klassisk mening). Jag röstade på miljöpartieti kommun- och landstingsvalet och blankt i riksdagsvalet. Men jaghar flera i min bekantskapskrets som röstar på Sverigedemokraterna.Även de känner sig förtryckta av samhället. Jag har svårt föratt de röstar på ett parti jag betraktar som ett monster, men harjag rätt att frånta dem deras upplevelse som förtryckta? Detfaktum att jag inte nämner vilka dessa bekanta är i denna textkanske säger något om det debattklimat vi har idag. Debattklimatethar sjunkit ned till en sandlådenivå där respekten för den personvars åsikter man avskyr inte finns. Och jag ser ditt inlägg som enväldigt bra representation för det debattklimatet. Jag vill inteförespråka en moralisk relativism som man ofta gör från liberalthåll, där inte skulle finnas ett rätt och fel. Någonstans finnssvaren, och det är hur vi tolkar svaren som relativismen uppstår.Avpixlats version och din version av samma nyhet visar detta väldigttydligt. 

Det är inte totalitärt att vara antirasist, elleratt vara en frihetskämpe. Men om man i samband med det tapparrespekten för de personer vars åsikter man avskyr mest så riskerarman att bli lika ond som historiens värsta förbrytare. Misstolkamig inte, jag är inte din fiende. Det är med dig jag vill deladetta land och denna värld med. Men det blir inte så roligt attdela värld med någon som demoniserar och helt tappar empatin förandra människor. 

Och det kan inte vara kul att i en textständigt bli benämnd som tredje person. Därför har jag har ävennågra direkta ord till dig Jimmie Åkesson, om du läser detta. Jagavskyr ditt parti och dina åsikter, men jag skulle kunna dö för din rätt att hävdadem. Jag hoppas du kryar på dig. Jag menar verkligen det.

AxelLilliestråle,
Student

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.