Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Varje våldtäkt börjar med vuxna som säger 'Killar är killar' till barn"

- 24/10/2014, 12:46 -
Madelene Myring med sina barn

Madelene Myring med sina barn

Privat

Madelene Myring: "Vid fem års ålder kastar ett gäng pojkar sand på flickan i sandlådan. 'Det var inte så farligt, de gör nog så för att de gillar dig! Killar är ju killar...' säger de vuxna".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vid två års ålder blir en liten tjej fasthållen och pussad på av en kille på lekplatsen: "Åh, vad gulligt, ett framtida kärlekspar!" säger de vuxna.

Vid fem års ålder kastar ett gäng pojkar sand på flickan i sandlådan. "Oj då, men gå därifrån bara! Det var inte så farligt, de gör nog så för att de gillar dig! Killar är ju killar..." säger de vuxna.

Vid tio års ålder slutar hon och de andra tjejerna spela biljard på fritids för att några killar kommenterar deras rumpor och petar dem med biljardköer i baken när de spelar. "Oj då, ja men de är säkert bara lite kära i er, gå därifrån om ni tycker det är jobbigt, ni vet, killar är ju killar!" säger de vuxna, första gången tjejerna klagar. Flickan och två tjejer gav inte upp på en gång - de tyckte ju i allafall att det var roligt att spela - och valde att gå tillbaka till biljardbordet nästa gång det stod framme. Samma sak händer och den vuxne säger "men jag sa ju att ni skulle gå därifrån om det var jobbigt, nu provocerar ni ju killarna i stället!". Flickan spelar inte biljard mer.

Vid 15 års ålder blir hon upptryckt mot skåpen i skolan av två killar och blir tafsad på både innan och utanför tröjan. "Jaha, oj, men sa du något innan som fick dem att göra det? Killar är ju killar, de har så mycket hormoner i den här åldern så det krävs bara lite för en sån här grej! Hur kunde de komma åt innanför tröjan förresten?" Säger de vuxna.

Vid 20 års ålder blir hon inlåst på toa och våldtagen av en kompis på en fest. En kompis hon gick tillsammans med till festen, och som har druckit mer alkohol än hon. Tror ni hon ens vågar anmäla? Orkar hon gå igenom en process där hon blir ifrågasatt för varför hon gick med förövaren till festen, nogsamt förhörd vad hon hade på sig för kläder, hur mycket hon druckit, hur tydligt hon sagt nej, hur mycket motstånd hon gjort...

Eller gav hon upp redan när hon var tio år?

Det är såna här saker, såna här mönster, såna här normer vi måste SE! Och vi måste agera på. Annars sviker vi inte bara alla de tjejer som får lära sig att det är helt ok att kärlek innefattar slag, tvång och våld, att det är de som bär skulden om de ger "fel" signaler, eller tar plats. Vi sviker också alla killar genom vårt agerande, vårt OK:ande - "Asch, killar är killar" - faktiskt LÄR dem att bete sig såhär. Det är att svika dem totalt.

Madelene Myring

Håller du med Madelene?