- Foto: Privat/TT

"Det enda näthatare har gemensamt är den manliga identiteten"

Anny Berglin (V): "Män med olika bakgrund, olika yrken, olika utbildningsnivåer näthatar. Det enda de har gemensamt är den manliga identiteten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anny Berglin är feminist, vänsterpartist och debattör. 

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

”Tyvärr tvingades vi på BT.se att stänga kommenteringen av den här artikeln, bara en knapp timme efter att den publicerades. Personangrepp mot en 14-åring som uttrycker sina åsikter är fullständigt oacceptabelt. Det känns trist att inte kunna erbjuda en plattform för att diskutera något som verkligen är värt att diskutera.”

Den texten möts man av när man läser en debattartikel signerad Alma Bonander, en klok fjortonåring som skrivit om sexism och hur feminismen har lång väg kvar i Sverige innan vårt samhälle är jämställt.  Precis som Borås Tidning själva skriver är personangrepp mot en 14-åring som uttrycker sina åsikter fullständigt oacceptabelt. Men vad är det då som lockar fram det oacceptabla i såpass många människor att kommentarsfältet måste stängas ner?

Tyvärr är det här inte ett unikt fall. Tyvärr är det så här det oftast ser ut när kvinnor, eller flickor, uttrycker åsikter. Särskilt om det är åsikter kopplade till feminism eller antirasism så kommer personangreppen, och ofta även hoten, som brev på posten. Vilka det är som står för hatet? Det är ytterst sällan Margareta, 45 år gammal kvinna, som trycker ”enter” efter att ha författat en hatfull kommentar. Nej, allt som oftast är det män som är avsändare. Män i alla olika åldersgrupper. Män med olika bakgrund, olika yrken, olika utbildningsnivåer. Det enda de har gemensamt är den manliga identiteten.

Det är i sig inte så konstigt, för samhället matar oss i allmänhet, och män i synnerhet, hela tiden med åsikter om att kvinnor är mindre värda. Det ger signalen till män att det är helt okej, kanske till och med nödvändigt, att angripa kvinnor. Internet är till brädden fyllt av kvinnohat. Sexistiska skämt av olika grader, allt från ”Kvinnor duger bara till att göra smörgåsar (kvinnor ska hålla sig i köket)” till mycket grova ”skämt” om våldtäkt och våld. Den som säger emot får höra att man kan, och ska, skämta om allt och att man inte ska vara så ”butthurt”. Allt detta kvinnohat får självfallet konsekvenser. Någonstans pyser det över. Det kan ske i form av elaka mejl, eller kommentarer på din blogg, eller ännu grövre metoder.

Den förminskande och nedsättande synen på kvinnan som finns i samhället får fritt spelrum på internet där en känsla av, eller en faktisk, anonymitet gör att du inte ens känner att du behöver stå för ditt hat. Det är ett problem för hela samhället. Det är nämligen inte bara Alma, 14 år gammal, som drabbas. Hela samhället och vår demokrati riskerar sprickor när kvinnor hotas och får emotta hat när de uttrycker sina åsikter, för resultatet av detta blir att vissa av de kvinnorna aldrig kommer göra om det. Helt plötsligt har vi förlorat en röst. Helt plötsligt är någon tystad. Det är en förlust för oss alla.

Det finns mycket man kan göra på internet för att förebygga näthat. Ett bra första steg kanske är att inte ha något kommentarsfält överhuvudtaget, för varför ska det vara en rättighet att i alla lägen och på alla plattformer få uttrycka sin åsikt om vad någon annan gör? Fler tips på saker som alla kan göra: skicka snälla mejl till den som utsätts för näthat, säg emot i kommentarsfält när någon går över gränsen, rapportera kommentarer som du finner obehagliga, våga ta internetdiskussionen om hur vissa uttrycker sig.

Grunden till problemet med näthat finns dock inte på internet. Grunden till näthatet är i många, många fall en unken kvinnosyn och lika ofta en rasistisk syn på medmänniskor. Det är nämligen kvinnor och de som rasifieras i och av samhället som drabbas allra hårdast av näthatet. Det är inte internets fel att det ser ut så. Det är allas fel.

Så vad kan just du göra? Det finns många olika saker som kanske inte på en gång raderar näthatet men om alla hjälps åt kan ett bättre samhällsklimat grundas. Det kan vara att du säger ifrån nästa gång Sköna Snubben i ditt kompisgäng drar ett sexistiskt skämt. Det kan vara att du argumenterar emot nästa gång någon säger något rasistiskt vid fikabordet. Det kan vara att du som chef och arbetsgivare tänker på att jobba för en jämställd arbetsplats som präglas av mångfald, både vad gäller kön och bakgrund. Det kan vara att du som fackligt aktiv uppvärderar feminism och antirasism som viktiga verktyg i ditt arbete.  Det kan vara att du engagera dig i ett politiskt parti eller en förening och driver på för att feminism och antirasism lyfts och blir en naturlig del av verksamheten och besluten som tas.

Näthat kommer troligen alltid finnas kvar, i någon form. Det finns nämligen alltid människor som finner njutning i att ”trolla”/provocera fram reaktioner. Det finns alltid människor som fnittrar förtjust över att få angripa en fjortonårig feministtjej. Men om vi faktiskt förändrar samhället, tillsammans, så är chansen stor att de människorna blir färre. Och det viktigaste av allt: när vi backar upp varandra, när vi tar varandras rygg, då är vi också betydligt fler som vågar säga ifrån och sätta stopp när de där människorna inte kan hålla sig ifrån att uttrycka hat på internet. Det är något vi alla vinner på i slutänden.

Anny Berglin (V),
Feminist och antirasist

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Anny?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.