Lorentz Tovatt, Carolina Bruseman
Lorentz Tovatt, Carolina Bruseman - Foto: Privat

Grön Ungdom: "Näthat attackeras med skola och polis på vår sida"

Grön Ungdom: "Utmaningen med näthatet är komplicerat eftersom det inte finns några lätta quick fix. I stället måste alla aktörer dra sitt strå till stacken - skolan, politiken och polisen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Lorentz Tovatt på Twitter: @LorentzTovatt 

Varje dag hotas, hatas eller mobbas någon på nätet på grund av personen bara stått upp för sina åsikter. Hatet är förödande, inte bara för de individer som drabbas. I slutändan är det ett hot mot det demokratiska samhället och vår yttrandefrihet. Politiken, polisen, skolan och övriga samhället måste nu ta krafttag för att vända utvecklingen.

Samhället måste stå upp för de personer som varje dag står upp för sina åsikter på nätet. Att insatser som stödchatter och mejlrådgivning är en viktig del i arbetet mot psykisk ohälsa är det ingen tvekan om - och det är inte rimligt att verksamheter som dessa är beroende av kortsiktiga projektbidrag. Genom att säkerställa att de organisationer som arbetar på nätet får en säker finansiering kan vi också arbeta med att skapa ett tryggt klimat på nätet.

Det är dags för skolorna att ta ett större ansvar för vad som händer på nätet. Mycket av mobbningen som sker i skolan tar inte slut när skoldagen gör det, utan fortsätter på nätet. Fler initiativ som nätvandrare måste till runt om i landet och skolpersonal ska erbjudas kompetensutveckling på området.

Med en tydlig vuxennärvaro på nätet ökar chanserna för att mobbning och psykisk ohälsa upptäcks tidigt och att insatser kan sättas in. Men det räcker inte att önska att någon gör någonting - lika lite som det räcker att blunda för mobbingen som sker på skolgården och hoppas att den ska gå över under en natt.

Det krävs också politiska åtgärder. För det första måste regeringen uppdra åt polisen att tydligare prioritera näthat. Polisens organisation är inte hängt med i utvecklingen de senaste åren, och måste lära sig hantera ökningen av näthat. Det måste vara lätt att vända sig till polisen när man blivit utsatt. Vidare måste lagstiftningen förtydligas, förtal på nätet ska inte vara lagligt.

Utmaningen med näthatet är komplicerat eftersom det inte finns några lätta quick fix. I stället måste alla aktörer dra sitt strå till stacken - skolan, politiken och polisen. Då kan vi börja vända på den negativa utvecklingen och säkerställa trygghet, även på nätet.

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom
Carolina Bruseman, förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom

--

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så många toppolitiker har näthatats  

7 saker du som använder internet måste känna till  

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet  

I huvudet på "trollet"  

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"  

Näthataren var bara en vanlig tonåring  

Här är näthatet som är allas vår vardag  

4 november: NoHate-dagen – delta du också  

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Lorentz och Carolina?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.