Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Politik besegrar inte näthat för kampen förs i våra egna hjärtan"

- 31/10/2014, 12:57 -

Privat

Emil Kunéll: "Att jag aldrig kommer bli en näthatare beror inte på att vi inte har en nätombudsman. Det beror på att jag ser på omvärlden med omsorg, i verkligheten liksom på internet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ser i mitt jobb att barn vid 11 års ålder redan har fått grunden lagd för rasism och hat. Vissa är lite rädda för de nya barnen. De med annan hudfärg. Detta handlar om föräldrar och barn, dig och mig.

Politiker kommer aldrig kunna skapa jämställdhet, hör och häpna. Nej. Lagar så som kvotering kommer bara ge Sverige (läs: om möjligt, ännu) bättre jämställdhetsstatistik. Andra länder ska kunna se på Sverige och säga ”tänk om vi kunde vara så bra”. Det är en fantastisk ställning i världen, som vi faktiskt redan har. Det är dags att sluta se jämställdhet som statistik och prestige, och i stället vända vårt fokus mot verkligheten. Jag är helt övertygad om att hat på gatan och över internet inte kommer minska bara för att man ser att Telias styrelse numera består av procentuellt fler kvinnor.

Ja, jag önskar att jämställdhet och feminism framöver kunde handla mindre om lagar och regler, mer om människors lika värde och på sättet vilket ”farsorna” uppfostrar sina ”ungar”. Det är dags för oss att låta makthavarna sköta politiken och dags för oss andra att sköta uppfostran, jargong och medmänsklighet. Så kan vi skapa jämställdhet som gynnar verkligheten och inte bara statistiken. Jämställdhet handlar för mig om kärlek mer än om siffror. Om alla oss mer än om politikerna.

Vidare läser jag Daniel Paris öppna brev till Stefan Löfvén om näthat, där han skriver om myndigheters uteblivna ansvarstagande då det gäller hat och trakasserier över internet.

Det du skriver Daniel är till stor del ganska bra. Jag får nog säga att jag håller med i mycket av det du skriver, men själva tesen du driver ställer jag mig väldigt frågande till och kritisk mot. Till att börja med tycker jag om det du skriver om en nätombudsman. Jag tror det är bra på samma sätt som hårdare tag från myndigheters sida ofta är viktigt, men jag tror inte att avsaknaden av densamma är vår tids samhällsproblem. Nej, vårt problem i dag ligger på andra sidan, långt tidigare. Det vi behöver är en annan syn på varandra; våra vänner, familjemedlemmar, kändisar och fiender. En annan syn från mor till dotter och far till son.

Att jag aldrig kommer bli en näthatare beror inte på att vi inte har en nätombudsman. Det beror på att jag ser på omvärlden med omsorg, i verkligheten liksom på internet och att det är det normala för säkerligen de flesta av oss. Jag tror att detta är vad debatten bör handla om. Vad vår stadsminister då gör är inte det primära. För även du Daniel vet väl att inget hat stoppas av Stefan Löfvén. Även här handlar det om oss, inte om politikerna med sina generella styrmedel.

Jag läser även ett antal artiklar kring Pippi Långstrump och hennes pappas jobb som N-kung. Det som händer i Sverige i dag är att man tar bort ord, pepparkaksgubbar i Luciatåg och figurer på tv kring juletider. Även detta är åtgärder i gott syfte, men som mer eller mindre helt saknar verklig slagkraft. Rasismen träffas inte av att man tar bort pepparkaksgubbar och opassande ord i Pippi. Smutskastning, rasism och segregation kommer vara precis lika verkligt även efter dessa vacklande och faktiskt ganska genanta åtgärder. 

Låt oss än en gång se på verkligheten och inse att rasismen inte föds på Barnkanalen eller i Luciatågen. Den föds (tyvärr) i uppväxten; hemmet och uppfostran, eller avsaknaden av de samma. Den föds i brist på kärlek och acceptans, kunskap och omsorg.

Det makthavare gör och kan göra är allt i gott syfte, men det är likaså helt missriktat. I den tuffa verkligheten handlar det inte om politiker, SVT, ombudsmän, kvotering och hårdare tag. Det handlar om mänsklighet, hemmasoffor, jargonger, uppfostran och välvilja. Det handlar inte om kvotering, Löfvén eller Pippi. Det handlar om föräldrar och barn, dig och mig. Ingen ska få rasism och hat med modersmjölken. De jag jobbar med är 11 år.

Det är dags för oss som hänger lite för mycket på Nyheter24 att faktiskt dra vårt lilla strå till stacken. Utrota hat - Sprid kärlek - Nu.

Emil Kunéll

--

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så jobbar polisen mot näthatet – "Det finns bekymmer" 

Så många toppolitiker har näthatats  

7 saker du som använder internet måste känna till  

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet  

I huvudet på "trollet"  

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"  

Näthataren var bara en vanlig tonåring  

Här är näthatet som är allas vår vardag  

4 november: NoHate-dagen – delta du också