Torsdag 26 Maj
Stockholm

"Öppna gränserna och låt alla världens folk dela på Sverige"

Josefin Nohrborg
Josefin Nohrborg. Foto: Privat/TT

Josefin Nohrborg: "Vad är mer svenskt än att låta människor bli en del av vårt fantastiska land? Ta vara på andras kultur samtidigt som vi bjuder in människor att dela vår?"

Kommentera (30)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Josefin Nohrborg är medlem i Moderata ungdomsförbundet. Hon brinner för  frihet, tolerans och öppenhet.

Varje dag lämnar 23 000 människor sitt hem. Varje timme lämnar 958 människor sin tidigare tillvaro bakom sig. Varje minut flyr 16 personer från sin död, från våldtäkt, från konflikter, från förföljelse, från fattigdom och svält.  

16 personer i minuten. De flesta flyr till sina grannländer. Cirka 80 procent av världens alla flyktingar beräknas befinna sig i världens U-länder. En del försöker fly till Europa i tron på en bättre framtid. Det är en farlig resa, en resa som kräver tusentals oskyldiga liv. En resa som i många fall medför döden eller en ofrivillig resa tillbaka till de land de flytt ifrån.

I dag beräknas mer än 45 miljoner människor vara på flykt. Man skulle ju då kunna tro att Europa gör allt i vår makt för att skapa lagliga vägar in i Europa, göra människor oberoende av illegala människosmugglare och jobba för säkrare landsöverskridande färder för tusentals människor. I stället har Europa under senaste decenniet jobbat allt mer aktivt för att hindra människor att nå till oss i västvärlden. Allt ifrån push-backs i medelhavet till patrullerande vid landsgränserna genomförs för att stänga människor ute ifrån Europa. 

Tänk om det var du som var tvungen att lämna din familj bakom dig, som kanske sett din fru och dina barn mördats och våldtagits. Som flyr från förföljelse på grund av dina politiska åsikter, hudfärg, religion eller sexualitet. När människor behöver vår hjälp måste vi öppna våra hjärtan. Det handlar om att tänka, det handlar om att känna. Vem vill du vara? Vill du vara en person som står upp för människors rättigheter, rätt till att leva och rätt till att leva ett värdigt liv?

I riksdagsvalet röstade en stor andel av svenskarna på ett främlingsfientligt parti, ett parti som vill stänga människor ute ifrån från Sverige enbart på grund utav vart de kommer ifrån, hur de ser ut, vad de har för religion eller vilken kultur de har. Detta parti har en tendens att glömma bort individen. De värderar människor olika och gör skillnad på person och person. 13 procent av Sveriges befolkning röstade på detta parti, det är 13 procentenheter för många. De ogillar olikheter, de skräms av mångfald och diskriminerar de människor som inte är som dem. Tyvärr är det inte enbart i Sverige som detta sker, över allt i Europa ökar rösterna på främlingsfientligt partier.

”Besvara Sverige svenskt”; ett uttryck som frekvent användes utav Sverigedemokraterna under valrörelse. Enligt SD bevarar vi Sverige svenskt genom att motarbeta mångfald, multikultur och variation mellan etniciteter bland Sveriges medborgare. Låt mig ställa frågan, vad är mer svenskt än att låta människor bli en del av vårt fantastiska land? Ta vara på andras kultur samtidigt som vi bjuder in människor att dela vår? Att låta människor lära sig vårt språk? Att låta människor dela allt det Sverige står för, nämligen demokrati, öppenhet, frihet och tolerans? Inget kan väl vara ett säkrare sätt att bevara Sverige svenskt på?

Det är dags, dags för att sträcka ut en hjälpande hand, öppna sitt hjärta och ta ställning emot rasism

Josefin Nohrborg

Håller du med Josefin?
Tack för din röst!
Kommentera (30)
Kopiera länk
Dela