Klas Wetterberg
Klas Wetterberg - Foto: Privat/TT

"Svenskarnas felaktiga världsbild betyder ond bråd död för flyktingar"

Klas Wetterberg: "Släpper Sverige in färre invandrare, kommer färre människor ut ur ett land härjat av inbördeskrig, förföljelse och folkmord."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Klas Wetterberg studerar ekologi och miljövetenskap vid Imperial College London, och är aktiv i Labour Partys studentförening.

Något i Sverige har gått sönder. Då menar jag inte välfärdsmodellen, miljöpolitiken eller våra inkomstförsäkringar. Nej, det trasiga jag tänker på är vår verklighetsbild - och vi bär alla ett ansvar för att laga den.

Norska Flyktinghjelpens och International Rescue Committee, IRCs, rapport som släpptes under torsdagen visar att Syriens helvete får färre och färre säkra flyktvägar. Irak plågas av ISIS, Turkiet och Jordanien är mättade, Libanon är fullt och har slutit sina gränser. 

Syriens redan utsatta grannländer har tagit emot 3 miljoner flyktingar, samtidigt som ramaskrin utbryter över bråkdelar i Sverige. Resan för de som tar sig hit är livsfarlig och kommer du som flykting ens fram är det inte säkert att du får stanna. Ju färre vi tar emot, desto större blir grannländernas börda och desto fler brinner inne i Syrien.

Märkligt nog skulle det jag nämner ovan ses som en dålig beskrivning av invandringsdebatten som den ser ut i Sverige. De som omfamnar invandringen pratar oftare om Sveriges åldrande befolkning, SD:s rasistiska rötter och utländsk innovation.  Vår debatt om invandring styr och speglar verklighetsbilden, så när debatten skyndar förbi problemets kärna är det något som måste vara sönder. Hur lagar vi den då?

Den nya rapporten om flyktingsituationen i Mellanöstern är inte breaking news, men vi kan se det som en chans att ta tillbaka debatten och verklighetsbilden dit de hör hemma.

Sverigedemokraterna vill ge sken av att hjälp i närområdet ska rädda fler liv än hjälp av invandrare i Sverige. De vill låta invandringsdebatten handla om hjälp här eller där. Men med ett närområde som endast kan ta emot fler Syrier om omvärlden öppnas upp, faller detta platt. SD:s argument var dåligt igår och det är stendött i dag.  Låt inte heller invandringsdebatten domineras av lönsamheten för Sverige, segregerade miljöer eller bevarandet av svensk kultur. Den debatten är viktig i sig, men glöm inte bort att det viktigaste behöver utrymme för att göra sig påmint. Invandringsfrågan måste handla om internationell solidaritet och att rädda människoliv, för sådan är verkligheten.

I fängelsets Syrien är ekvationen enkel. Släpper Sverige in färre invandrare, kommer färre människor ut ur ett land härjat av inbördeskrig, förföljelse och folkmord. Även om vi, som SD föreslår, lägger Migrationsverkets riksdaler på bistånd till flyktingorganisationer, kommer dessa människor fortfarande inte ut ur Syrien.

Alla SD:s 801178 väljare vill inte se folk brinna inne, men ändå röstade de på det. Här är det alltså något som inte stämmer med hur vi ser på invandringsfrågan. Det är verklighetsbilden som har gått sönder och det är hög tid att limma ihop den.

Klas Wetterberg

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.