Torsdag 27 Jan
Stockholm

"Svenskarnas felaktiga världsbild betyder ond bråd död för flyktingar"

Klas Wetterberg
Klas Wetterberg. Foto: Privat/TT

Klas Wetterberg: "Släpper Sverige in färre invandrare, kommer färre människor ut ur ett land härjat av inbördeskrig, förföljelse och folkmord."

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Klas Wetterberg studerar ekologi och miljövetenskap vid Imperial College London, och är aktiv i Labour Partys studentförening.

Något i Sverige har gått sönder. Då menar jag inte välfärdsmodellen, miljöpolitiken eller våra inkomstförsäkringar. Nej, det trasiga jag tänker på är vår verklighetsbild - och vi bär alla ett ansvar för att laga den.

Norska Flyktinghjelpens och International Rescue Committee, IRCs, rapport som släpptes under torsdagen visar att Syriens helvete får färre och färre säkra flyktvägar. Irak plågas av ISIS, Turkiet och Jordanien är mättade, Libanon är fullt och har slutit sina gränser. 

Syriens redan utsatta grannländer har tagit emot 3 miljoner flyktingar, samtidigt som ramaskrin utbryter över bråkdelar i Sverige. Resan för de som tar sig hit är livsfarlig och kommer du som flykting ens fram är det inte säkert att du får stanna. Ju färre vi tar emot, desto större blir grannländernas börda och desto fler brinner inne i Syrien.

Märkligt nog skulle det jag nämner ovan ses som en dålig beskrivning av invandringsdebatten som den ser ut i Sverige. De som omfamnar invandringen pratar oftare om Sveriges åldrande befolkning, SD:s rasistiska rötter och utländsk innovation.  Vår debatt om invandring styr och speglar verklighetsbilden, så när debatten skyndar förbi problemets kärna är det något som måste vara sönder. Hur lagar vi den då?

Den nya rapporten om flyktingsituationen i Mellanöstern är inte breaking news, men vi kan se det som en chans att ta tillbaka debatten och verklighetsbilden dit de hör hemma.

Sverigedemokraterna vill ge sken av att hjälp i närområdet ska rädda fler liv än hjälp av invandrare i Sverige. De vill låta invandringsdebatten handla om hjälp här eller där. Men med ett närområde som endast kan ta emot fler Syrier om omvärlden öppnas upp, faller detta platt. SD:s argument var dåligt igår och det är stendött i dag.  Låt inte heller invandringsdebatten domineras av lönsamheten för Sverige, segregerade miljöer eller bevarandet av svensk kultur. Den debatten är viktig i sig, men glöm inte bort att det viktigaste behöver utrymme för att göra sig påmint. Invandringsfrågan måste handla om internationell solidaritet och att rädda människoliv, för sådan är verkligheten.

I fängelsets Syrien är ekvationen enkel. Släpper Sverige in färre invandrare, kommer färre människor ut ur ett land härjat av inbördeskrig, förföljelse och folkmord. Även om vi, som SD föreslår, lägger Migrationsverkets riksdaler på bistånd till flyktingorganisationer, kommer dessa människor fortfarande inte ut ur Syrien.

Alla SD:s 801178 väljare vill inte se folk brinna inne, men ändå röstade de på det. Här är det alltså något som inte stämmer med hur vi ser på invandringsfrågan. Det är verklighetsbilden som har gått sönder och det är hög tid att limma ihop den.

Klas Wetterberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela