- Foto: Privat/TT

"Myndigheter måste sluta låtsas som att cannabis och spice är samma sak"

Publicerades: 16 Nov 2014, 12:13

Frans Sporsén, ordförande för CUF Göteborg, skriver om narkotikapolitik, cannabis och spice.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Frans Sporsén är ordförande för CUF Göteborg. Han brinner för teknisk utveckling och en reformerad drog- och missbrukspolitik, samt sysslar med musik vid sidan om.

Häromdagen var jag på en konferens om Cannabis och dessskadeverkningar. Inbjudna var socialtjänst, poliser, politiker ochprivatpersoner.

Det första jag får se när jag kommerdit utanför salen är socialtjänstens folder som har syftet attlära ut riskerna med cannabisbruk i ung ålder.

Jag kände mig förpliktigad att kollaigenom efter påhittad skräckpropaganda, och till min "storaförvåning” ser jag att de helt utan några "men"likställer cannabis med spice. Jag brister ut i ett “Ähmenvafan,det som står här är ju inte sant!”. Efter kommentarer som “Duär säkert en cannabismissbrukare”, andra personangrepp, “Jagbaserar iallafall mina argument på fakta” samt ett lindrigt hot,lyckas jag smita undan och sedan in på konferensen.

Efter ettpar föreläsningar av diverse rang, en rörande miljöskada därlösningen var synonym med att förbjuda konventionellt jordbruk ochprivata trädgårdar, öppnas det upp för frågor; jag får ordetoch presenterar mig som ordförande för CUF Göteborg.

Jagframför ett antal synpunkter, eftersom jag skriver en längreartikel i ämnet så har jag studierna färskt i huvudet. Svarenblir “studier görs ju på annorlunda sätt... “ och i princip“bara de studier som är på min sida har rätt”. Jagfortsätter att ifrågasätta, och folk börjar bli obekväma ochupprörda över min uppenbara liberala hållning. Eftersom detblir dålig stämning så avslutar jag med frågan: “Så varförhandlar nästan all kritik mot legalisering utav cannabis omskadeverkan på unga, och inte om de som faktiskt berörs;vuxna?”

Till svar får jag att “kontrollerad handel intefunkar för att folk kan köpa ut”, och anledningen varför alkoholär lagligt är för att “det är så förankrat i kulturen ochfolk har brukat det i flera tusen år”. Stor applåd följssedan av en till när Göteborgs “inofficiella borgmästare”tågar upp på scen. Han håller ett anförande där han bland annatnämner “kampen mot våra ungdomsförbund som vill legalisera”,provokativ och professionell haverist som jag är så vinkar jagglatt. 

När föreläsningen är slut så springer jag upptill konferenciern och frågar vem som var ansvarig för foldern, detvar hennes kollega. Jag poängterar faktafelet, hon försökerförsvara det ett tag innan hon inser att det är lönlöst, men honär fortfarande skeptisk till om det faktiskt står så, så jagglider ut och hämtar foldern som ligger utanför. På väg intillbaka får jag en axeltackling av en man i 40-års åldern ochvidare genom den trånga korridoren möts jag av dödliga, förvånadeoch skrämda blickar.

Jag pekar ut faktafelet och inser när jaggår därifrån att mina skattepengar kommer att gå till att printaupp en ny upplaga med nya potentiella fel. Information ochundervisning är det ultimata vapnet mot missbruk och misär, men vemkan man lita på när de med ansvar ägnar sig mer åt att förmedlaskräckpropaganda än empirisk vetenskap? 

Jag suckar, hoppas påatt polisen inte står utanför med en kopp (vill helst inte blitrakasserad bara för att pissa negativt), och går hem.

Frans Sporsén,
Ordförande för CUF Göteborg

/
/
/
/
Relaterat
Är narkotikadebatten onyanserad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.