Stockholm

Här är de fem största problemen med invandringsdebatten

Atilla Yoldas
Atilla Yoldas. Foto: Copyright 2014. All rights reserved.

Skribenten och bloggaren Atilla Yoldas listar fem saker som är problematiska med dagens invandringsdebatt.

Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Atilla Yoldas är skribent på Inte Rasist, Men…, studerar för tillfället på Linköpings Universitet och planerar hur han ska rädda världen.

Följ honom på Twitter: @AtillaYoldas

Vihar alla varit där. Oavsett om det sker i fikarummet på jobbet, påen fest eller på Facebooks oheliga kommentarsfält hittar dennadiskussion mer än ofta en väg in under ditt skinn. Dessa fem punkterär några konkreta anledningar till varför invandringsdebatten ärproblematisk idag.

1.Diskussionen kapas av rasister
Dettaär onekligen ett av de mest frustrerande problemen. Hur mångagånger har denna debatt utgått från rasistens villkor och såledesstyrts åt enspåriga håll? Otaliga gånger har diskussionenspremisser etablerats av såväl smygrasister som aktivasverigedemokrater, där alla antas vara tvungna att utgå från att”mångfald är dåligt” eller ”assimilation är det endaalternativet” istället för fördelarna med mångkulturalitet ochintegration

Invandringspolitiken må vara Sverigedemokraternashjärtefråga, men det innebär inte att de lägger sitt hjärta iinvandringspolitiken.

2.Invandrare som volymfråga
Förramigrationsministern, Tobias Billström, lyckades avhumaniseramigrationspolitiken när han använde ordet ”volym” för attbeskriva mängden invandrare Sverige kan ta emot. Nu smyger ordettillbaka in i debatten igen. Argumenten inleds i dessa fall med hurstor volym invandrare Sverige kan ta emot och kopplas oftast tillbrist på boende och plats. För det första: invandrare är inteobjekt. För det andra: om du blundar och pekar på en Sverigekartaslår jag vad om att det finns plats var du än pekar. Nämn ordet”volym” i invandringssammanhang och du har successivt dödatdiskussionen.

3.Allt handlar om pengar
Visst,politik handlar till stor del om ekonomisk fördelning, men vissasaker är omöjliga att prissätta. Det är svårt för de flesta avoss att tänka hur det är att leva i ett flyktingläger i enkrigszon. Om vi för ett ögonblick låtsas att frasen ”vi kanhjälpa fler på plats” är mer än synonymt för ”hellre det änatt de kommer hit” vill jag poängtera en sak. Krav förgrundläggande mänskliga rättigheter upprätthålls sällan iflyktingläger. Om du och din familj befinner er i krig och ärjagade samt dödsdömda av terrorister, tror du att ni skulle kännaer säkrare om ni fick en tusenlapp i ett brev?

4. "Äldreomsorgen blir lidande"
Attutnyttja pensionärers levnadssituation som ursäkt till attkritisera invandring är ett fascinerande, men likväl vanligt,tillvägagångssätt. Påståendevis blir äldreomsorgen på allasätt och vis lidande om vi inte begränsar invandringen kraftigt.Äldre människor i invandringsdebatten utgör således metaforiskbensin som hälls över fiktiva eldar. Fräcka jämförelser sker därnågon påstår att äldre svälter ihjäl medan flyktingar äterfint. Det finns ingen koppling mellan minskad invandring och bättreäldrevård. Även om det skulle varit sant är det inte mindre änoacceptabelt att ställa människor mot människor på detta vis.

5.”De snor våra jobb!”
Klassikern.Här vill jag svära, men jag biter mig i läppen. När min pappainvandrade från Turkiet till Sverige gjorde han allt han kunde föratt bidra till försörjning av min familj. Idag, över 20 årsenare, arbetar han fortfarande dubbelt så många timmar som gemenesvensk på ett gatukök, med ett leende på sina läppar. Trots atthan utbildats till civilekonom i Turkiet jobbade han på pizzeriornär han flyttade hit; ett arbete som jag slår vad om attmajoriteten av alla sverigedemokrater skulle tacka nej till, även omde skulle vara arbetslösa. Jag är oerhört stolt över människorsom min pappa. Det enda som blir snott här är billiga poänger påutsatta minoritetsgruppers bekostnad.

AtillaYoldas,
Skribent och bloggare

Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.