Söndag 27 Nov
Stockholm

"Alla partierna måste börja öppet debattera cannabislegalisering"

. Foto: Andreas Paulsson/TT

Axel Hallberg (Grön Ungdom): "Vi är många som måste ta striden i våra partier. Jag hoppas att vi kan få en saklig och öppen debatt om avkriminalisering och på sikt även en om legalisering".

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Axel Hallberg är ordförande för Grön Ungdom Lund samt styrelseledamot för Grön Ungdom Syd och brinner för en human drog- och missbrukspolitik.

För en gångs skull håller jag med Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) och Frans Sporsén, ordförande för CUF Göteborg, som skrev på Nyheter24 för en tid sedan. Den svenska debatten om cannabis är skev och snedvriden. Om målet är en hållbar drog- och missbrukspolitik bör första steget vara en öppen och saklig debatt. Cannabis är fortfarande, bland annat inom mitt eget parti, en fråga man sällan pratar om. Jag upplever att frågan fortfarande är förknippad med interna stridigheter och härskartekniker inom Miljöpartiet.

Jag anser att dagens narkotikapolitik är felriktad. Jag tror inte att en gör samhället en tjänst genom att straffa och skuldbelägga missbrukare. Dagens politik är kontraproduktiv. Vi bör i stället ha ett system där de som behöver hjälp med sitt missbruk får det, utan att vara rädda för att bli straffade. Ett första steg mot en human och välfungerande drogpolitik är att avkriminalisera cannabis.

Vi är många i Sverige som är av denna åsikten, men det går långsamt framåt. Som företrädare för ett ungdomsförbund blir en ofta avfärdad med att vara ung och naiv, så även när det gäller avkriminalisering av cannabis. Synen på det “trygga” system vi har i dag är så starkt ingjutet i vissa att alla andra idéer och tankar blir aningen läskiga. Jag upplever att det i dag inte ens finns en diskussion om avkriminalisering. Därför uppskattar jag att bland annat CUF och Piratpartiet lyfter frågan. Vi är många som måste ta striden i våra partier. Jag hoppas att vi kan få en saklig och öppen debatt om avkriminalisering och på sikt även en om legalisering. I dag är de allra flesta rädda för att ens prata om det.

Skrämselpropagandan kring cannabis måste få ett slut. Den leder till en avsmalnad åsiktskorridor och ett komplicerat debattklimat. Jag förväntar mig inte att alla ska hålla med mig, men jag förväntar mig att alla vill eftersträva en fungerande och human narkotikapolitik. Om vi eftersträvar en fungerande politik måste vi ta cannabis för vad det faktiskt är. 

Vi måste sluta prata om vad cannabis i värsta fall kan ha får konsekvenser för ungdomar, och i stället börja prata om hur vi kan hindra människor i min egen ålder att supa. I dag ser vi alkohol som en normal del av livet, även för killar och tjejer som har flera år kvar till myndighetsålder. Menar en allvar med att en vill hjälpa ungdomar, eller vem som helst, sprider en inte skrämselpropaganda mot cannabis. Skrämselpropagandan hindrar oss från att lösa de faktiska problem som trots allt finns, både med cannabis och andra typer av droger.

Kritiken och skräckpropagandan mot cannabis hindrar en saklig debatt och en fungerande politik gällande ämnet. Målet är en human och fungerande drog- och missbrukspolitik. Det får vi inte genom att skrämma ungdomar eller håna meningsmotsåndare. Det är dags att vi börjar diskutera cannabis mer öppet, dagens politik håller inte.

Axel Hallberg,
Ordförande för Grön Ungdom Lund samt styrelseledamot för Grön Ungdom Syd

Ska cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.