David Appelgren
David Appelgren - Foto: Privat/TT

Matfusket: "Ekologiskt är farligt – men inte för dig och mig"

David Appelgren (Matfusket): "Ja, ekologiskt är farligt, men de som ”drabbas” är de stora företagen som står med tonvisa mängder osålt gift när du och jag väljer ekologiskt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Matfuskets Facebooksida.

Enligt en FN-studie är småskaligt och ekologiskt det enda hållbara sättet att producera livsmedel för att kunna försörja vår planet även i framtiden. Bara i år har försäljningen av ekologisk mat ökat med allt från 25-43 procent enligt butikerna själva. 

Samtidigt finns det några få bakåtsträvare som tycks vilja vända tillbaka tiden för att kväva den ekologiska revolutionen. Men varför, och vem får betala det verkliga priset? Våra en gång så bördiga marker har under det senaste århundradet förgiftats av pesticider och drabbats av mineralutarmning. Konstgödsel och växtgifter från lantbruket går ner i grundvattnet och förgiftar vårt dricksvatten och övergöder våra vattendrag så att de växer igen av alger. Våra bin dör utav den tunga besprutningen. 

I en dansk studie  fann man att hela 99 procent av de testade skolbarnen hade rester av hormonstörande bekämpningsmedel i urinen.Vi människor tycks helt sakna respekt för oss själva, jorden, växtriket och djurlivet i jakten på vinster. Det krävs ingen professorsexamen för att räkna ut att vi inte kan fortsätta så här.

I Sverige pågår nu en ekologisk revolution. Fler hittar en naturlig och mer intim relation till framställningen av mat. Det är inte heller ovanligt att folk börjar odla mer naturnära. Titta exempelvis på vår granne i öst där 82 procent av ryssarna får frukt och bär från småskaliga familjeodlingar – så kallade datjor – inte helt olika våra kolonilotter. Ja, ekologiskt är farligt, men självklart inte för dig och mig. De som ”drabbas” är i stället de stora företagen som står med tonvisa mängder osålt gift när du och jag väljer ekologiskt. Självklart blir dessa jättar nervösa av ekorevolutionen. Man kan likna dem vid en pressad dinosaurie som lever på lånad tid. 

Kristina Belfrage på SLU har sin forskning kommit fram till att ”små jordbruk med storbiologisk mångfald har bäst förutsättningar att producera mat till många." Det är många med mig som gärna handlar både närodlat och ekologiskt av våra svenska bönder. Suget efter ekomat fortsätter att öka dramatiskt, och därför uppmanar jag er att snabbt gå över till ekologisk produktion för att möta efterfrågan. 

Om du som individ vill fortsätta att äta giftbesprutad mat är det inget som stoppar dig – precis som en rökare har ett fritt val. Det borde däremot vara norm att slippa giftet. För inte alls så länge sedan rökte man cigaretter i restauranger, familjehem och i offentliga lokaler. Tanken att tillåta det igen känns absurd. Kanske är det likadant med den giftbesprutade maten när vi blickar tillbaka om några år. 

En stor del av folket tycks ha tagit ställning och jag är säker på att framtida generationer kommer att vara tacksamma för att vi så osjälviskt valde att gå över till ekologiskt.

David Appelgren,
Debattör, föreläsare och grundare av initiativet Matfusket på Facebook

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du äta mer ekologisk mat?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.