- Foto: Privat

"Världen behöver inte fler mansdagar"

Aza Cheragwandi (S): "Världen gynnar i dag särskilda grupper i samhället över andra, och den största gruppen är vi män"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aza Cheragwandi är 20 år gammal och socialdemokrat från Stockholms län. Han sitter i styrelsen för Socialdemokraterna i Upplands-Bro kommun och är även avgående styrelseledamot i Sveriges Elevkårer.

Om man tittar i vissa kalendrar står det att i dag är den "Internationella mansdagen". Precis, en internationell mansdag. Ett antifeministiskt och barnsligt påhitt att lyfta upp män som offer i dagens samhällsstrukturer. Några tycks ha glömt bort de patriarkala strukturerna som fortfarande trycker ner kvinnor och gör oss män dominanta.

Låt oss tala om de strukturer som håller ner kvinnors löner. Enligt SCB tjänar kvinnor cirka 87% av männens löner, vilket innebär att kvinnor jobbar enligt Visma Agda gratis efter den 13 november. Samtidigt är var fjärde ledamot i bolagsstyrelser och var femte i ledningspositioner kvinnor. För att citera James Brown: "This is a man's world."

Det första jag inte begriper är varför en anser att en sådan dag som en internationell mansdag skulle antingen behövas eller på något sätt vara produktiv. Vad är tanken med en sådan dag undrar jag. Är meningen att vi män ska samlas i en bar och återigen fira den könsmaktsordning som i dag råder? Sedan begriper jag inte varför en anser att en feministisk politik mot den rådande könsmaktsordningen och för ett jämställt land skulle vara något dåligt.

Många brukar fråga mig om jag anser mig vara feminist, och blir förvånade när jag säger ja. Jag har en lillasyster på 14 år. Den tragiska sanningen är att hon kommer att växa upp i ett samhälle, i en könsmaktsordning som kommer att ge henne hinder och utmaningar som jag aldrig kommer att uppleva. Hon kommer att behöva kämpa hårdare för att lyckas än vad jag behöver göra.

Dessutom har jag en mor som är den starkaste personen jag känner. Hon bestämde sig för att i 40-års åldern plugga till att bli sjuksköterska. Samtidigt lyckades hon tillsammans med min far ge oss tre barn den uppmärksamhet, respekt och kärlek ett barn ska ha, trots sina långa och hårda studier.

Det plågar mig oändligt att min mor har och kommer fortsätta gå igenom hinder och utmaningar jag  aldrig kommer att uppleva. Det plågar mig än mer att min lillasyster kommer att få växa upp i en sådan värld. Till alla som låtit förvånade när jag svarat på deras fråga om huruvida jag anser mig vara feminist eller inte, jag har inte möjligheten att sitta på mina händer medan min mor och syster kämpar sig till att få 87% av min lön. Jag har inte lyxen att kunna blunda medan de sliter och kämpar extra hårt för att förtjäna det de har rätt till.

Världen gynnar i dag särskilda grupper i samhället över andra, och den största gruppen är vi män. Nu måste vi arbeta för att synliggöra de strukturer som finns, få fram förändringen som krävs och därmed skapa ett jämlikt samhälle.

Vi har 365 internationella mansdagar, världen behöver inte en till.

Aza Cheragwandi,
Socialdemokraterna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.