Tobias Granberg
Tobias Granberg - Foto: Privat

"Det som händer i dag i Sverige har redan hänt – i Nazityskland"

Tobias Granberg: "87 procent tycker inte Sverigedemokraternas väg är rätt att gå, ändå går vi den vägen. Jag vill inte ha ett nytt världskrig, vill du?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige behöver pragmatiska politiker. Politiker som vågar kompromissa. Kompromisser som skall rädda både vårt land och vår värld.

Hundra år sedan. Det förfärliga första världskriget, det ofta glömda men ack så hemska kriget som mynnade ut i ett andra världskrig. Det var inte i går. Men även om tiden verkar läka vissa sår blinkar det redan nu många varningslampor. Frågan är, till vilken nytta?

Fascimens och nazismens framfart i Europa är väldigt lik den framfart som nazismen och fascismen hade i  Europa under mellankrigskriget. Det verkar finnas något farligt här. Ringer det någon klocka kanske? Likt soldaterna som grävde ner sig i skyttegravar gräver blockpolitiken ner sig allt mer och mer. Det verkar inte hjälpa att fler spadar skickas ner till frontlinjen. Inte heller är nya taktiker framgångsrika. Då blev det ett Europa i lågor. Vad blir det nu?

Det politiska läge som är nu, kan lika väl utvecklas till det läge det var i Tyskland under mellankrigstiden. För den som behöver damma av sin historia lite skyllde NSDAP, Hitler och hans gäng, förlusten i andra världskriget på de politiker som satte en dolk i ryggen på de tyska soldaterna. Detta genom att kapitulera i stället för att fortsätta strida.

På precis samma sätt skyller Sverigedemokraterna den oansvariga invandringen på de andra sittande partierna. På precis samma sätt har SD fått med sig en stor opinion, likt den NSDAP fick. Frågan är om vi vill att händelseförloppet skall utveckla sig på precis samma sätt? Vill vi verkligen att våra politiker skall sätta sitt eget ego, sin stolthet och fåfänga före det svenska folket?

Det pratas mycket om ansvar. Det är Stefan Löfvens ansvar. Det är Alliansens ansvar. Det är Sverigedemokraternas ansvar. Ansvaret skickas runt så mycket så att skyttegravarna går över till sandlåda, där spadarna används för att kasta sand i stället för att gräva djupare.

Är det någon lärdom vi borde dra av detta är att sanden aldrig kommer bli guld, sanden kommer alltid att förbli sand och även om skyttegravarna grävs enda ner till Kina kommer inte problem försvinna eller konflikter lösas.

För det är ju Stefan Löfvens ansvar att vi har det kaos vi har nu. Alliansens och Sverigedemokraternas ansvar också. Men det stannar inte där. Det är också mitt och ditt ansvar. Den 22:a mars har alla röstberättigade chansen att påverka. Även om de Rödgröna eller Alliansen får bilda regering kommer de aldrig vara vinnare så länge Sverigedemokraterna får avgörande inflytande i riksdagen. De finns inga vinnare. Bara förlorare. En bred opinion växer fram där rötterna är nazismen och facism.

Därför måste vi våga kompromissa. Genom kompromisser får givetvis inte alla vad de vill ha. Alliansen kommer inte få totalt genomslag för sin politik och det kommer inte heller De rödgröna. Jag kommer inte få totalt genomslag för mina åsikter, men det kommer antagligen inte du heller. Vidare är det svårt att veta vilka åsikter som skall ha mest genomslag. Men att inte förhandla, inte kompromissa leder sakta men säkert till att Sverigedemokraterna får exakt vad de vill, ett konstant politiskt kaos där de alltid står i centrum och kan välja vilken väg Sverige skall gå. Alla kan inte få allt, men alla kan få något.

Samarbete bör inte betyda likgiltighet, bara för att alla inte får vad de vill behöver det inte betyda att man som samarbetsparti blir totalt överkörda och slutar tycka, utan i stället influerar och bidrar med nya perspektiv på saker och ting.

Politik handlar ändå på något sätt att tillfredsställa en så stor massa människor som möjligt. Detta genom en politik som skall främja landet, dess invånare, men också omvärlden. 87 procent tycker inte Sverigedemokraternas väg är rätt att gå, ändå går vi den vägen. Därför måste vi vara pragmatiska och bredda perspektivet. Vi sitter i samma båt , men om alla vill åt var sitt håll kommer vi bara åka i cirklar. Vi behöver kunna enas att åka åt ett håll, annars blir det nog inte så mycket till båt kvar. Vi behöver göra en u-sväng och börja ta vårt ansvar, vårt gemensamma ansvar för att Sverige och Europa inte skall utvecklas till en ny krigsfront. Jag vill inte ha ett nytt världskrig, vill du?

Tobias Granberg,
Förstagångsväljare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är vi på väg mot ett tredje världskrig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.