Albin Axelsson
Albin Axelsson - Foto: Privat

"Alliansen – förtydliga er politik och sluta med att demonisera SD"

Albin Axelsson: "Det är numera ett faktum att Sverigedemokraterna är här för att stanna. Det måste bli ett slut med demoniseringen av SD, och dags att börja närma sig dem för var de är, ett demokratiskt valt parti."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Albin Axelsson är jurist och liberal debattör.

Stefan Löfven har nu utlyst att det blir extra val den 22/3 2015 – och således har regeringskrisen kulminerat. Detta är inte särskilt förvånansvärt då regeringen sedan deras tillträde i september har lidit motgång efter motgång. Det började med Stefan Löfvens förvirrade framträdande i EU-nämnden, följt av Magdalena Andersson anmärkningsvärda uttalande om ”tomma lador. 

Miljöpartiet har inte varit bättre, med Alice Bah Kuhnkes mediehantering samt Åsa Romsons avslöjanden. Nuvarande regering har på kort tid svikit vallöften, övergett gamla överenskommelser och gjort en kraftig vänstersväng. 

Vilket har kommit i uttryck i en rad inskränkningar i valfriheten. Även eftergifterna till MP ifråga om Förbifarten, Bromma och kärnkraftverken. Den nya utrikespolitiken med ensidigt erkännande av en palestinsk stat. Allt detta sammantaget har väckt starka reaktioner och möts av kraftigt motstånd både i och utanför riksdagen.

Under hela perioden har Stefan Löfven aviserat att han är beredd att samarbeta över blockgränserna. Han har sträckt ut en hand till de borgerliga partierna – men utan framgång. Stefan Löfven förstår således inte skillnaden mellan stöd för att bilda regering och behovet av stöd för att regera. Det är ytterst sett statsministerns och vidare regeringens ansvar att få igenom sin politik, och för det krävs det att man har ett parlamentariskt stöd. Den främsta anledningen till att regeringen har fallerat med att få igenom sin politik och förvalta makten är enkel; de var helt enkelt oförberedda.

Däremot var Alliansen förberedd, de hade regerat ihop under två mandatperioder och hade en enad politik att gå till val med. De hade på förhand ett heltäckande politiskt manifest som tydliggjorde hur de ville fortsätta regera landet. En rad åtgärder och reformer på alla politikens områden. Utöver detta så hade de också ett sammansvetsat lag bestående av erfarna företrädare från samtliga Allianspartier. Dock saknade de en sak, och det var en tydlig vision för Sverige. En berättelse om hur de ville fortsätta föra Sverige framåt. Detta är den största anledningen till att de inte fick förnyat förtroende. Tittar man sedan på enskilda sakfrågor tappade Alliansen (främst Moderaterna) väljare till Sverigedemokraterna på grund av låg trovärdighet i invandringsfrågan.

Det är numera ett faktum att Sverigedemokraterna är här för att stanna. Partiet har gjort en enorm förändring från att ha varit ett extremt parti långt ute på högerkanten, till att ha blivit ett rumsrent socialkonservativt parti med starka nationalistiska inslag. Att partiet inte skulle klara sig utan Jimmy Åkesson är också numera ett minne blott. Detta måste alla partier förhålla sig till men även media och samhällsaktörer. Det måste bli ett slut med demoniseringen av SD och dags att börja närma sig dem för var de är, ett demokratiskt valt parti.

Inför höstens val anförde Alliansen ”Vi bygger Sverige” – uppenbarligen räckte inte det. Jag vill se en tydligare vision som vilar på att företagsamhet är något bra och nyttigt. Att Sverige ska vara ett land där det är möjligt att göra klassresa och där merit och förtjänst ska ligga till grund för enskildas framgångar. 

Där staten är till för människan och inte tvärtom. Ett upprustat och stärkt försvar där man seriöst överväger frågan om Natomedlemskap. Slutligen att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land – men där det ställs tydliga krav på försörjning och delaktighet. Nästa års valslogan borde därför lyda, ”Vi förbättrar Sverige”. 

Albin Axelsson

/
/
/
/
/
Håller du med Albin?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.