Jonathan Schiess
Jonathan Schiess - Foto: Privat/Montage

"Faith in humanity restored-memen kan dra åt helvete"

Jonathan Schiess: "Jag hatar Faith in humanity restored-memes. Den säger: 'kolla, ni med en onyanserad bild av mänsklighetens förmåga till att känna med andra, kolla vad den här lilla flickan gjorde för den där smutsiga uteliggaren!'"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Jonathan Schiess på Twitter: @chiggerius

Det är lätt att bli osocial och otaggad i största allmänhet när mörkret och kylan omsluter ens hem redan vid halv fyra. Då är det fantastiskt att datorer och internet finns. Det elektroniska ljuset som lyser upp våra ansikten för grannen. Två blålysande fönster med två ansikten, stirrandes på varandra. Det är ett härligt möte, två osociala människor emellan. 

På internet finns det en massa spännande saker. Jag har redan hur många distraktionsmoment som helst, så tyvärr har jag inte blivit en del av varken Reddit eller Imgur-gemenskapen. Jag säger tyvärr eftersom särskilt Reddit känns som en så härlig plats med en massa 16-28-åringar som lägger upp en meme eller en bild på en konstig Facebook-kommentar som i kommentarsfältet sedan jäser i putslustigheternas och quirky Juno-humorns värld. Ja, det är min bild av Reddit i alla fall.  Herregud. Du vet ingenting om Reddit. Nej, tyvärr, sa jag ju!  

Skitsamma, en i sammanhanget ganska långlivad meme är "Faith in humanity restored"-memen. För dig som aldrig har suttit framför en dator eller för dig som är en kolonilottsägande pensionär med ett förlegat intresse för naturen (hej, Torsten och Gunnel!) så ska jag förklara vad denna meme går ut på. 

Den här lökiga generationen (jag inkluderad) sitter framför datorn och har putsat på vår moral. Vi har en tydlig idé om hur man ska bete sig mot andra. Men det finns så jävla mycket skit i världen. Allt är åt helvete. Och vi orkar inte göra något åt det eftersom... ja, men det är ju kallt ute. Det är mörkt och... ja men vad fan har DU gjort då?!

Faith in humanity restored-memes låter oss bekräfta våra goda värderingar utan att faktiskt behöva pröva dem. Vi ser en meme där en unge fått cancer och alla hans klasskompisar rakat av sig håret för att visa att ungen inte är konstig och ska behöva känna sig utpekad. Vi ser en meme där en hund eller katt räddas från en översvämmning eller där barn fyller uteliggares vattenflaskor med rent vatten. Två härliga meme som jag blir tårögd av, men som förstörs av bildtexten Faith in humanity restored. 

Vad säger det om oss att vi behöver få bevisat för oss av en meme att mänskligheten inte bara är piss? Och viktigare än det, förtjänar vi att uppfyllas av den värmen som dessa memes frambringar, när det enda vi gör är att sitta framför vår dator och passivt deltar i slacktivism på internet? För det är ju knappast läkare i Läkare Utan Gränser, eller hjälparbetare i Ebola-smittade områden i Afrika som lägger upp Faith in humanity restored-memes. De vet att människor väldigt ofta är bra människor. De ser det hela tiden trots det smutsiga, korrupta och förtryckande systemet som omsluter dem. De ser det i hur syskon sköter om varandra och hur tacksamma människor är för den hjälp de får. 

Det finns förstås aspekter av verkligheten som är ett rent helvete. Pedofiler. Våldtäktsmän. Abstrakta maktordningar som kuvar människor. Det finns män som rekryterar barnsoldater. Det finns barn som utsätts för traficking. Det finns en massa skit. Men... det finns väldigt, väldigt mycket som är bra. 

Vår moral verkar ha utvecklats till en binär kod. 1 och 0. Antingen är allt åt helvete och vi rationaliserar den slutsatsen med den kraftfulla känslan av moraliskt rättfärdigad vrede. Här har vi ingen tilltro alls i varken våra medmänniskor eller mänsklighetens förmåga till empati. 
Eller, efter att ha sett en fin Faith in humanity restored-meme, så blir vi så berörda av den lilla lågan av mänsklig värme som visade sig existera i det stora tomma mörkret får oss att skälva framför datorn, rörda av den godhet som trots allt fanns.

Jag hatar Faith in humanity restored-memes. Inte för dess innehåll, men för dess intention. Den säger: "kolla, ni med en onyanserad bild av mänsklighetens förmåga till att känna med andra, kolla vad den här lilla flickan gjorde för den där smutsiga uteliggaren!" Vi kommer undan med att i ena stunden skaka på huvudet åt hur fördjävligt allt är - utan att vi faktiskt på riktigt investerar känslor eller handlingar i att göra något åt det - och i andra stunden rida på vågen av ljus som Faith in humanity restored-memesen skapar.

Jag gav en banan till en uteliggare utanför mitt ICA i dag. Faith in my humanity restored. 

Jonathan Schiess

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jonathan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.