Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Med borttagandet av gåvoavdraget visar S sitt sanna ansikte"

- 11/12/2014, 09:06 -
Ryan Lundqvist-Jonas

Ryan Lundqvist-Jonas

Gustav Solberger

Ryan Lundqvist-Jones (Kristdemokratiska studentförbundet): "Genom att välja ökat skattetryck på gåvor blir det tyvärr uppenbart att i Socialdemokraternas värld räknas solidaritet bara om den kommer uppifrån."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Budgetdebatten är avslutad och det står klart att Alliansens budget har vunnit stöd i riksdagen. Det innebär en rad förbättringar, inte minst för civilsamhället. Som Kristdemokrater är gåvoavdragets fortsatta existens en extra viktig sakfråga. När nu ett extra val ännu en gång hotar denna viktiga komponent i civilsamhället är det viktigt att förtydliga just vad som står på spel.

År 2012 införde Sverige, som sista land i EU, möjligheten till skattereduktion på gåvor till av Skatteverket registrerade ideella organisationer. Syftet var att stärka civilsamhället och uppmuntra människor till solidaritet och socialt ansvarstagande. Det kan inte konstateras annat än att gåvoavdraget varit en stor succé. Under år 2013 utnyttjade 761 000 människor avdraget och gav tillsammans 1,3 miljarder kronor till de organisationer som omfattades.

Innebörden av dessa gåvor ska inte underskattas. Det handlar exempelvis om välgörenhetsorganisationer och församlingar som får möjlighet att hjälpa fler människor i nöd och om idrottsföreningar som kan utvidga sin verksamhet. När vi nu går in i en mörk och kall årstid är det extra viktigt att värna om den stora betydelse som dessa organisationer har för samhället.

Synen på civilsamhället är ofta en tydlig skiljelinje i politiken. Vi Kristdemokrater ser civilsamhället som en oumbärlig del i ett välfungerande samhälle. Civilsamhället utgör en social samvaro, en skola för livet och ett skyddsnät för de som är i behov. Civilsamhället står också som en garant mot en ökad centralstyrning och politisk klåfingrighet och värnar därmed om människors frihet.

I kontrast till vår syn på civilsamhället står vänsterpartierna. I Socialdemokraterna och Miljöpartiets gemensamma budgetproposition föreslogs att gåvoavdraget skulle avskaffas. Lyckligtvis för alla berörda organisationer gick budgeten inte igenom men hotet mot civilsamhället föreligger fortfarande inför valet i mars. För ett parti som pratar så mycket om solidaritet är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna föreslår att avskaffa gåvoadraget.

Gåvoavdragets vara eller icke-vara kan möjligtvis upplevas som en liten fråga. Men det är en tydlig illustration av vänsterpartiernas syn på civilsamhället. Genom att välja ökat skattetryck på gåvor före uppmuntran av välgörenhet blir det tyvärr uppenbart att i Socialdemokraternas värld räknas solidaritet bara om den kommer uppifrån. 

Det är ett synsätt som slår hårt mot alla de som litar på civilsamhället för social samvaro, för de hemlösa som får tak över huvudet och för människor i katastrofsituationer som får nödhjälp av våra välgörenhetsorganisationer.

I mars har väljarna återigen möjligheten att påverka Sveriges riktning under de kommande åren. Som Kristdemokrater är vi övertygade om att solidaritet mellan människor är positivt och borde uppmuntras. Ett starkt civilsamhälle lyfter alla men framförallt de som är mest utsatta. Som Aron Modig (KD) tydligt påpekade i sitt anförande under budgetdebatten är samhället större än staten och det är viktigt att också politiker inser detta.

Ryan Lundqvist-Jones,
Andra-vice förbundsordförande och socialpolitisk talesperson Kristdemokratiska Studentförbundet