Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mandela: "Inte alls trovärdigt att kalla SD:s väljare fascister"

- 13/12/2014, 14:04 -
Maxwell Mandela

Maxwell Mandela

Charles Ludvig Sjölander

Maxwell Mandela: "Under rådande tider anser jag att makthavarens uppgift är att visa empati för SD-väljarna. Därför finner jag det beklagligt att statsministern missar möjligheten att agera statsmannamässigt".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverigedemokraterna är i dag Sveriges tredje största parti och inne på sin andra mandatperiod riksdagen. Trots det pågår den ständiga diskussionen om huruvida vi ska förstå och beteckna dem medan de växer sig starka i skuggan. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson triggade igång en ny överflödig begreppsdiskussion när de kallade Sverigedemokraterna för nyfascister.

De allra flesta är överens om att Sverigedemokraterna inte är som de andra riksdagspartierna. Inte heller har någon missat att de har sin bakgrund i svensk nazism och har än i dag samma människosyn som när partiet grundades 1988. 

Men det är inte särskilt trovärdigt att kalla partiet och dess väljare för nyfascister. En sådan oriktig stämpel leder till att vi höjer muren mellan oss och 13 procent av väljarkåren och fler lär det bli om vi håller fast vid fascist-/rasiststämpeln som vårt huvudargument.  Det gör inget annat än tilltalar medborgare som upplever sig förbisedda och inte tagna på allvar.

Sverigedemokraterna inflytande minskar inte för att vi kallar de för öknamn, motsatsen!

Jag är förvånad över att Socialdemokraterna inte har tagit till sig det under de två valrörelserna. Låt mig förklara. Det som förenar Sverigedemokraternas väljare är oron inför framtiden. Många känner sig bortglömda och andra bekymrade över att kakan inte räcker till för alla. De tänker kortsiktigt och på sig själva. Under rådande tider anser jag att makthavarens uppgift är att visa empati för dessa personers oro, intyga om det blir bra, pedagogiskt visa på konkreta lösningar och gå i en saklig klinch med partier som nyttjar dessa människors oro.

Därför finner jag det beklagligt att statsministern missar möjligheten att agera statsmannamässigt. I stället bidrar han själv till att öka avstånden och motsättningarna med sådana enkla utspel som stärker Sverigedemokraterna tes om att ”etablissemanget inte fattar hut”.

Jag minns ett stycke i Barack Obamas tal efter valet 2008 som riktade sig till en djup splittrad USA och visar på det statsmannaskap och ödmjukhet jag saknar i Löfvens agerande.

”And to those Americans whose support I have yet to earn - I may not have won your vote tonight, but I hear your voices, I need your help, and I will be your president too.” – Barack Obama

Maxwell Mandela 

Håller du med Maxwell Mandela?