1 av 3
- Foto: TT-montage
2 av 3
- Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: Ap

Blocket, WWF, Myrorna mfl: "Våga vägra hetsen om julklappar"

"Ur klimatsynpunkt kan det vara motiverat att byta gammalt mot mer energisnåla produkter när det gäller till exempel vitvaror och fordon. Men för de flesta andra produkter är begagnat det mest hållbara valet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Konsumtionenrunt jul spås öka i år igen. Enligt HUI Research, som ärdetaljhandelns undersökningsföretag, kommer vi att sätta sprättpå drygt 68 miljarder kronor i december. Det är en ökning mednästan två miljarder jämfört med förra året. En undersökning* som Blocket låtit genomföra tillsammans med HUI Research visar attpersoner som har barn räknar med att spendera 3 612 kronor var påjulklappar i år. Följden beräknas bli cirka 10 julklappar undergranen. Samtidigt vet vi sedan tidigare att barn i Sverige i snitthar mer än 500 leksaker. Behöver de verkligen ännu fler?

Sammaundersökning visar dessutom att nästan var femte svensk kännerpress från andra att köpa många julklappar. Samtidigt instämmer 7av 10 i att det vore skönt med mindre konsumtionshets under jul.Trots detta fortsätter handeln att öka för varje år som går.

Ettsymtom på detta syns även på Blocket inom kategorin leksaker somuppvisar störst utbud under december. Däremot är det bara fyraprocent som kan tänka sig att köpa begagnade leksaker i julklapp.Det strider mot uppgiften att bara en liten del uppger att de troratt barnen skulle bli besvikna för begagnade julklappar. Fråganblir hängande i luften, för vems skull köper vi egentligen nytt?

Flödetfrån råvaruutvinning till sopberg för oss inte heller närmare enhållbar utveckling. Det världen behöver är en cirkulär ekonomidär produkter återanvänds så många gånger som möjligt innan degår till återvinning. Vi behöver fler företag med affärsmodellersom utgår från att många ska kunna använda samma produkt/materialom och om igen. Men även i vår privata roll behöver vi vuxna tavårt ansvar och överföra hållbara konsumtionsmönster till yngregenerationer.

Urklimatsynpunkt kan det vara motiverat att byta gammalt mot merenergisnåla produkter när det gäller till exempel vitvaror ochfordon. Men för de flesta andra produkter är begagnat det mesthållbara valet.

Julenär ett perfekt tillfälle för att praktisera detta. Stå emothetsen och köp varannan begagnat. Och OM du väljer att köpa nytt,satsa på giftfria saker av god kvalitet som barnet kan få glädjeav länge och som även går att använda igen.

Tipspå andra hållbara klappar:

1. En upplevelse – till exempel konsert-eller teaterbiljetter, en danskurs, en leksaksbytesaktivtet etc.

2. En välgörenhetsgåva till en miljö, bistånds - eller människorättsorganisation – det kan även leda till ett intressant samtal med lite äldre barn.

3. Något du tillverkat själv – barn har redan vanan, men även vuxna kan skapa något till sina barn.

GodJul & Gott Begagnat År!

JanProkopec, VD Blocket
SoledadPiñero Misa, VD Retoy
HåkanWirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
CarolineAndermatt, VD Myrorna
JennyKlefbom, barn- och ungdomspsykolog

* Undersökningen är genomförd av HUIResearch under november månad med ett riksrepresentativt genomsnitt,1 000 respondenter i åldern 18-75 år.  

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ger du bort klimatsmarta julklappar i år?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.