Torsdag 6 Maj
Stockholm

Blocket, WWF, Myrorna mfl: "Våga vägra hetsen om julklappar"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Ur klimatsynpunkt kan det vara motiverat att byta gammalt mot mer energisnåla produkter när det gäller till exempel vitvaror och fordon. Men för de flesta andra produkter är begagnat det mest hållbara valet."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Konsumtionenrunt jul spås öka i år igen. Enligt HUI Research, som ärdetaljhandelns undersökningsföretag, kommer vi att sätta sprättpå drygt 68 miljarder kronor i december. Det är en ökning mednästan två miljarder jämfört med förra året. En undersökning* som Blocket låtit genomföra tillsammans med HUI Research visar attpersoner som har barn räknar med att spendera 3 612 kronor var påjulklappar i år. Följden beräknas bli cirka 10 julklappar undergranen. Samtidigt vet vi sedan tidigare att barn i Sverige i snitthar mer än 500 leksaker. Behöver de verkligen ännu fler?

Sammaundersökning visar dessutom att nästan var femte svensk kännerpress från andra att köpa många julklappar. Samtidigt instämmer 7av 10 i att det vore skönt med mindre konsumtionshets under jul.Trots detta fortsätter handeln att öka för varje år som går.

Ettsymtom på detta syns även på Blocket inom kategorin leksaker somuppvisar störst utbud under december. Däremot är det bara fyraprocent som kan tänka sig att köpa begagnade leksaker i julklapp.Det strider mot uppgiften att bara en liten del uppger att de troratt barnen skulle bli besvikna för begagnade julklappar. Fråganblir hängande i luften, för vems skull köper vi egentligen nytt?

Flödetfrån råvaruutvinning till sopberg för oss inte heller närmare enhållbar utveckling. Det världen behöver är en cirkulär ekonomidär produkter återanvänds så många gånger som möjligt innan degår till återvinning. Vi behöver fler företag med affärsmodellersom utgår från att många ska kunna använda samma produkt/materialom och om igen. Men även i vår privata roll behöver vi vuxna tavårt ansvar och överföra hållbara konsumtionsmönster till yngregenerationer.

Urklimatsynpunkt kan det vara motiverat att byta gammalt mot merenergisnåla produkter när det gäller till exempel vitvaror ochfordon. Men för de flesta andra produkter är begagnat det mesthållbara valet.

Julenär ett perfekt tillfälle för att praktisera detta. Stå emothetsen och köp varannan begagnat. Och OM du väljer att köpa nytt,satsa på giftfria saker av god kvalitet som barnet kan få glädjeav länge och som även går att använda igen.

Tipspå andra hållbara klappar:

1. En upplevelse – till exempel konsert-eller teaterbiljetter, en danskurs, en leksaksbytesaktivtet etc.

2. En välgörenhetsgåva till en miljö, bistånds - eller människorättsorganisation – det kan även leda till ett intressant samtal med lite äldre barn.

3. Något du tillverkat själv – barn har redan vanan, men även vuxna kan skapa något till sina barn.

GodJul & Gott Begagnat År!

JanProkopec, VD Blocket
SoledadPiñero Misa, VD Retoy
HåkanWirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
CarolineAndermatt, VD Myrorna
JennyKlefbom, barn- och ungdomspsykolog

* Undersökningen är genomförd av HUIResearch under november månad med ett riksrepresentativt genomsnitt,1 000 respondenter i åldern 18-75 år.  

Ger du bort klimatsmarta julklappar i år?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela