Fredag 14 Maj
Stockholm

"Häpnadsväckande att polisen skämtar om överdoser"

Thomas Johansson: "Det skrämmer mig att en polis med rätt att vara offentlig i sociala medier representerande sin arbetsgivare inte har mer empati för den drabbade, inte har större känsla än att han försöker vinna poäng via humor"

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Menyn till Nobelmiddagen är som brukligt hemlig in i det sista. Högtidsnatten till ära gjorde även en yngling ett försök att hålla sin egenhändigt komponerade "meny" hemlig för oss. Det gick sådär och blev omedelbar prisutdelning.

Ditt tacktal bör beröra att rådiga medborgare hittade dig helt utslagen på trottoaren, din sovplats hos polisen för natten och att du slapp använda upp resten av knarket!

//Lundapolisen, Mange P"

Så ser ett inlägg ut på Polisen i Lunds facebooksida. Humor, olycksfall i arbetet eller bara otur när man tänker? Ja från en början när man kikar på denna facebooksida så genomlyses den av charmoffensiver mot oss medborgare. Man har humoristiska och seriösa inlägg blandat i trådarna. Jättebra. Men tittar vi närmare på just detta inlägg så drar tankarna snabbt iväg mot otursteorin.

Utan att veta någon bakgrund till själva omhändertagandet så kan man ändå tyda ett ganska kraftigt fundamentalt fel i gripandet då en utslagen person med en mix av olika narkotiska preparat körs till polishuset för tillnyktring och inte till sjukhuset för vård vilket i mina ögon torde vara det enda rätt. Vi har sett ett och annat dödsfall i “fylleceller” p.g.a att den omhändertagna varit för utslagen för att klara 6 timmar i en trång kall cell utan vård. Men då jag saknar bakgrundsinformation så skall jag inte uttala mig så mycket om det mer än så här. 

Min vinkel blir istället polisens hantering av sin facebooksida. Man tar ett ganska allvarligt problem, glömmer bort människan bakom problemet och väljer att tjäna poäng hos oss läsare via en väldigt sakral humor. Man får 500 likes på detta inlägget och folk ropar hurra vad duktiga ni är. Efter en stund börjar det kommenteras i tråden.

Kommentarer som skrämmer och kommentarer som gör mig glad. Kommentarer som skrämmer är de som hyllar ingripandet och eller kanske bara inlägget. Kommentarer som gör mig glad är de som kritiserar polisens agerande och även inläggets utformande.

Döm om min förvåning när det efter ett 90-tal kommentarer av skiftande kvalitet börjar försvinna kommentarer. Fel på Facebook är första tanken men ganska snart inser jag att det är polisen som sitter och tar bort inlägg. Inlägg som handlar om tjänstefel är de första som censureras. Inte inlägg med personangrepp. Nu börjar jag bli rädd på riktigt. Skall polisen i en charmoffensiv på sina sociala medier verkligen syssla med censurering av läsarnas kommentarer?

Under tiden kommentarerna försvinner så kommer inte vid ett enda tillfälle in någon kommentar från Polisen för att förklara vare sig ingripandet eller det oturliga inlägget.

Det skrämmer mig att en polis med rätt att vara offentlig i sociala medier representerande sin arbetsgivare inte har mer empati för den drabbade, inte har större känsla än att han försöker vinna poäng via humor och bygger på ett hos många redan etablerat förakt mot människor som använder sig av droger. Ett förakt som är totalt missriktat inte minst tack vare polisen.

Det är dags att polisen tar tag i det här med sociala medier. Ett sånt här inlägg är inte ok. Och hanteringen av läsarnas kommenterande är inte bara dåligt. Det är en krigshandling mot oss som vill folk väl och som protesterar mot dåligt omdöme och hetsen mot droganvändare. 

Skämmes ta mig fan Polisen Mange i Lund

Thomas Johansson,
Vice ordförande, Cannalisörerna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela