"Ser ni inte vad som håller på att hända? Ser ni inte SD:s hat?"

- 16/12/2014, 16:52
Magnus Krantz

Magnus Krantz

Privat

"Hur långt ska det gå innan ni ser var detta leder? Jag vill fortfarande tro att detta inte är någons vision för framtiden, men hur länge ska jag fortsätta vara naiv?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går var det ett år sedan attackeni Kärrtorp då nazister från Svenska motståndsrörelsen gav sig påinte bara oskyldiga barnfamiljer men också Sveriges folk och vårdemokrati. Det blev startskottet för ett valår fyllt av nazism,rasism men också av en sällan skådad normalisering av dessamma.

Ett år sedan kärrtorpattacken och ettår av stark antirasism i Sverige ligger bakom oss. Ändå har viinte rört oss ett år framåt utan 81 år bakåt. 1933 är ett årtaljag inte kan sluta tänka på den senaste veckan och det bör inte duheller ha gjort. Däremot kanske vi tänker på det ur olikasynvinklar du och jag. Det känns tungt att numera inte kunna senazister och rasister som något avlägset, något som sitter i enlägenhet långt bort och viskar ”sieg heil” i sin ensamhet. NejSverige 2014 ser ut på ett annat sätt.

I veckan som gick hörde vi KentEkeroth uttrycka en önskan om att få ”registrera alla invandrare”i Sverige, utlandsfödda såväl som sverigefödda. Innan det komäven en motion från samma riksdagsman att få upprätta speciellafängelser nära gränsen för ”utlänningar”. Vilka dessautlänningar skulle kunna vara, om nu någon haft svårighetermed att se det, fick vi glasklara besked om i veckan som gick.Sveriges vice talman Björn Söder sa då att samer, kurder och judarfår leva Sverige, men de kommer aldrig vara eller bli svenskar. Hurdetta går ihop med Kent Ekeroths judiska bakgrund får partietsjälva svara på.

Ringer det ingenklocka för partiets väljare? Vi hörde denna klocka redan för 10år sedan och den ringer starkare och starkare för varje vecka somgår. Jag känner nästan att här presentera en liknelse med AdolfHitlers retorik, politik och väg till makten är lite ”overkill”i tydlighet. Men uppenbarligen behövs den nu mer än någonsintidigare.

1933:Hitler och hans nazistparti såg Tysklands judar som sin, ochsamhällets, största fiende. Dessa människor fick agera syndabockför alla Tysklands problem, ekonomiska såväl som sociala.

2014:Vi behöver knappast byta ut judarna då de fortfarande ingår i SD:shotbild, däremot behöver vi lägga till inte bara muslimer utanalla dessa människor som SD ser som ”invandrare” eller”utlänningar”. Vi hänvisar till Kent Ekeroth ännu en gång dåhan påstod att inget positivt någonsin skett utanför Europaskulturbarriärer.

1933:Hitler slutade aldrig tala om den tyska identiteten eller det tyskafolket, det var drivkraften bakom hans ideologi och lösningen tillalla problem.

2014:I SD:s valmanifest beskrivs en "gemensam nationell identitet"som det viktigaste målet. Sverige beskrivs som ett land som ett landman en gång kunde vara trygg och glad i, ett land som då byggts påen gemensam kulturell identitet som nu gått förlorad.

1933:Den judiska befolkningen i Tyskland fick under Hitlers regim bäraspeciella symboler, davidsstjärnan, på sina kläder för att delättare skulle kunna identifieras på gatan.

2014:SD lägger fram en motion om att alla "invandrare" skallregistreras, även de som är födda här.

1933:Hitler hade sina koncentrationsläger, där minst 6 miljonermänniskor avrättades för att de inte passade in i partietsvärldsbild.

2014:SD:s Kent Ekeroth vill som sagt år 2014 starta speciella fängelsernära gränsen för utlänningar.

Hurlångt ska det gå innan ni ser var detta leder? Jag vill fortfarandetro att detta inte är någons vision för framtiden, men hur längeska jag fortsätta vara naiv? Detgår inte att senare säga att ni "inte visste" eller att"just det DÄR röstade inte jag på".

Jo, du visste och jo du röstade på just den här sortens parti.  

Magnus Krantz,
Upplands Väsby