- Foto: TT-montage

"Frölunda Indians logo är både rasistisk, hånfull och osmaklig"

Antonie Grahamsdaughter: "Varje slag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld och en upprepning av det koloniala våldet som utövades mot Nordamerikas urbefolkning"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Frölunda Indians

"Inför säsongen 1995/1996 antogs smeknamnet Indians, en: indianer, som syftar på att laget under de framgångsrika åren på 1960-talet kallades för "Vilda västern". Man ville dock inte ha ett namn som syftade på cowboys eller eldvapen utan antog då i stället Indians"

Källa: Wikipedia

Frölundahockeylags logotyp utgörs av ett krigaransikte föreställande så kallad ”Indian” från Nordamerikas ursprungsbefolkning med krigsmålningoch traditionell fjäderskrud. Krigaransiktet är omgivet av tvåslogans ”Frölunda Indians” och ”Vi ger oss aldrig”. Härreduceras Nordamerikas urbefolkning till en exotiserad, stereotypkolonial maskot.Osmakligt ochrasistiskt.

Logotypencementerar en föreställning från det förflutna som visar attNordamerikas ursprungsbefolkning fortfarande definieras ur ettkolonialt perspektiv. De har omvandlats till en exotiserad stereotypkarikatyr i den vita mannens föreställningsvärld.

Riktigtproblematiskt blir det med lagets hockeypuck som dekorerats medlagets maskot.

Varjeslag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld ochen upprepning av det koloniala våldet som utövades motNordamerikas urbefolkning. Igrunden är detta en respektlös handling.

Vadhänder om vi byter ut lagets logotyp av ett ”redface” till ett”blackface”. Tänk er nu att hela ishockeylaget jagar enishockeypuck med ett ”blackface” och riktar hårda smällar motpucken. Det skulle knappast accepteras i dagens Sverige! Varför acceptera vi att Nordamerikas urbefolkninghängs ut som stereotyper? Kan det bero på att Sverige aldrig gjortupp med sitt koloniala arv?

NärBörje Salming klär ut sig till sioux-hövdingen Sitting Bull ärdet ett uttryck för kulturellt förtryck. Det är ingen ursäkt attSalming själv kommer från en minoritetskultur. Han om någon bordeveta bättre. Han gör sig skyldig till appropieringvilket innebär att man använder attribut från en minoritetskulturutan att själv tillhöra gruppen. Samma sak gäller för Frölundashockeylag. Det räcker inte med att man uttrycker att man ärintresserad av så kallad ”indian-kultur". I själva verketupprätthåller man en endimensionell kolonial orealistisk stereotypav Nordamerikas urbefolkning.

Jagkan inte tänka annat än att Nordamerikas urbefolkning fortfarandeses som reliker från det förflutna. Att många knappt ser dem somvardagliga människor. Nordamerikas ursprungsinnevånare harreducerats till att bli den vita mannens pojkdröm om att lekacowboy och ”indianer”.

StephanieA. Fryberg vid Stanford Universityhävdar att stereotyper av Nordamerikas urbefolkning som produceras isamhället blir starka representationer av detta urfolk. Stereotyperna ersätter de verkliga människorna. Vilket innebär attvi reproducerar dessa bilder för att hänvisa tillursprungsbefolkningen i Nordamerika. Stereotyper som vi är matade medfrån filmer, media och i det här fallet även genom Frölundahockeylags logotyp.

Dessastereotypa exotiserade bilder blockerar en tidsenlig bild att trädafram ur verkligheten. Media rapporterar sällan om vad som händer bland Nordamerikas urfolk. Hur ofta får vi läsa att i USA ochKanada protesteras det mot rasistiska stereotyper i lagsporter ochslagord som ”vi är inte maskots – främja sport inte rasism”?

PåFrölunda Indians officiella webbshop kan vi shoppa i sann kolonialanda, logotypen pryder julgranskulor, nyckelringar, nappar ochtofflor. Härhittar vi sponsorer som Volvo, SEB, McDonalds, Swedbank, Intersportoch SKF med flera.

AntonieGrahamsdaughter,
Skribent och debattör

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.