Tisdag 11 Maj
Stockholm

"Politiker måste sluta käbbla för att utmana Sverigedemokraterna"

Saga Bowallius.
Saga Bowallius. Foto: Saga Bowallius

Saga Bowallius (FP): "Politiker måste våga visa att de tror på framtiden – det är nödvändigt för att öka valdeltagandet och minska stödet för Sverigedemokraterna."

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Saga Bowallius är aktiv i Folkpartiet och ordförande i LUF Danderyd.

Naturkatastrofer, arbetslöshet, krig och gängkriminalitet – media verkar se det som sin primära uppgift att förmedla en bild av att världen blir sämre för var dag som går. Och visst har vi problem. Vi har problem med naturkatastrofer, arbetslöshet, krig och gängkriminalitet. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att dessa problem alltid har funnits, och att vi rör oss i rätt riktning. Därför är det viktigt att politiker och andra medborgare inte accepterar den världsbilden media uppvisar. Politiker måste våga visa att de tror på framtiden – det är nödvändigt för att öka valdeltagandet och minska stödet för Sverigedemokraterna

Anledningen att engagera sig i politik är viljan att förändra, och tron att en har lösningar på de problem som finns. Därför är det politikers uppgift att sprida detta hopp bland befolkningen, och förmedla en tro på framtiden, något som ofta bortprioriteras för att klaga och käbbla och bråka. Vad som motiverar folk att gå och rösta är nämligen inte påminnelsen om alla de människor som inte får rösta – såsom politiker så ofta försöker övertyga folk idag. Vad som verkligen motiverar någon att gå till vallokalen är att det finns ett parti man verkligen tror på och en kandidat man knappt kan vänta på att ge sitt förtroende. Någon, någonstans, som lyckas förmedla hopp.  

För att förmedla hopp och visa att det finns en plan för den makt som det innebär att leda Sverige krävs det att ideologin lyfts fram. Det är nödvändigt att på så sätt förmedla en bild av hur samhället ska se ut inte bara om fyra, men också om tio, femtio och hundra år. Frågorna: vad är idealsamhället; vad är målet? måste få tydliga svar

Att visa på den ideologiska planen är också ett viktigt steg för att minska stödet för Sverigedemokraterna – för det är idag Sverigedemokraterna som bäst lyckas med detta. Även om det kan diskuteras om deras lösningar är bra eller inte är det uppenbart att SD har tydliga svar på många av de problem de presenterar. Det är något som gör att stödet för dem växer, och det är något andra politiker måste ta lärdom av.

Men vi måste inte bara diskutera var vi är på väg – vi måste också våga utmana Sverigedemokraternas världsbild. SD grundar nämligen sin politik inte bara i rädslan för det okända, utan också på konspirationen och lögnen att världen blir sämre och sämre. Sverigedemokraterna vill få det att framstå som att Sverige ska bygga sig en bunker för att skydda sig från en omvärld som tveklöst kommer kollapsa, och med den världsbilden är det i någon mån rimligt att bunkern inte kan vara gränslös, även om det vore önskvärt.

Den världsbild Folkpartiet, å andra sidan, står för innebär att samarbete och kulturutbyte leder till förståelse och därmed fred mellan länder, och precis som statistiken säger: att världen blir bättre. Och det är inte nationalistiska tankar som har gjort den bättre. Därför måste alla partier – och inte minst Folkpartiet – kommunicera ut sin grundsyn på samhället. 

För det är – precis som Birgitta Ohlsson säger – värderingar som vinner val. Inte den som käbblar bäst. Och finns det bara blått, rött och grönt käbbel, då kan det mycket väl vara så att folk röstar brunt.

Saga Bowallius

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela