Saga Bowallius.
Saga Bowallius. - Foto: Saga Bowallius

"Politiker måste sluta käbbla för att utmana Sverigedemokraterna"

Saga Bowallius (FP): "Politiker måste våga visa att de tror på framtiden – det är nödvändigt för att öka valdeltagandet och minska stödet för Sverigedemokraterna."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Saga Bowallius är aktiv i Folkpartiet och ordförande i LUF Danderyd.

Naturkatastrofer, arbetslöshet, krig och gängkriminalitet – media verkar se det som sin primära uppgift att förmedla en bild av att världen blir sämre för var dag som går. Och visst har vi problem. Vi har problem med naturkatastrofer, arbetslöshet, krig och gängkriminalitet. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att dessa problem alltid har funnits, och att vi rör oss i rätt riktning. Därför är det viktigt att politiker och andra medborgare inte accepterar den världsbilden media uppvisar. Politiker måste våga visa att de tror på framtiden – det är nödvändigt för att öka valdeltagandet och minska stödet för Sverigedemokraterna

Anledningen att engagera sig i politik är viljan att förändra, och tron att en har lösningar på de problem som finns. Därför är det politikers uppgift att sprida detta hopp bland befolkningen, och förmedla en tro på framtiden, något som ofta bortprioriteras för att klaga och käbbla och bråka. Vad som motiverar folk att gå och rösta är nämligen inte påminnelsen om alla de människor som inte får rösta – såsom politiker så ofta försöker övertyga folk idag. Vad som verkligen motiverar någon att gå till vallokalen är att det finns ett parti man verkligen tror på och en kandidat man knappt kan vänta på att ge sitt förtroende. Någon, någonstans, som lyckas förmedla hopp.  

För att förmedla hopp och visa att det finns en plan för den makt som det innebär att leda Sverige krävs det att ideologin lyfts fram. Det är nödvändigt att på så sätt förmedla en bild av hur samhället ska se ut inte bara om fyra, men också om tio, femtio och hundra år. Frågorna: vad är idealsamhället; vad är målet? måste få tydliga svar

Att visa på den ideologiska planen är också ett viktigt steg för att minska stödet för Sverigedemokraterna – för det är idag Sverigedemokraterna som bäst lyckas med detta. Även om det kan diskuteras om deras lösningar är bra eller inte är det uppenbart att SD har tydliga svar på många av de problem de presenterar. Det är något som gör att stödet för dem växer, och det är något andra politiker måste ta lärdom av.

Men vi måste inte bara diskutera var vi är på väg – vi måste också våga utmana Sverigedemokraternas världsbild. SD grundar nämligen sin politik inte bara i rädslan för det okända, utan också på konspirationen och lögnen att världen blir sämre och sämre. Sverigedemokraterna vill få det att framstå som att Sverige ska bygga sig en bunker för att skydda sig från en omvärld som tveklöst kommer kollapsa, och med den världsbilden är det i någon mån rimligt att bunkern inte kan vara gränslös, även om det vore önskvärt.

Den världsbild Folkpartiet, å andra sidan, står för innebär att samarbete och kulturutbyte leder till förståelse och därmed fred mellan länder, och precis som statistiken säger: att världen blir bättre. Och det är inte nationalistiska tankar som har gjort den bättre. Därför måste alla partier – och inte minst Folkpartiet – kommunicera ut sin grundsyn på samhället. 

För det är – precis som Birgitta Ohlsson säger – värderingar som vinner val. Inte den som käbblar bäst. Och finns det bara blått, rött och grönt käbbel, då kan det mycket väl vara så att folk röstar brunt.

Saga Bowallius

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.