Söndag 26 Sep
Stockholm

"Feminismen har gått på tok för långt i det här PK-landet"

Aleksandra Gester
Aleksandra Gester. Foto: Privat

Aleksandra Gester: "Låt män och kvinnor få vara män och kvinnor och sluta försöka medla i familjerelationsscenarier med politiska medel Åsa Regnér (S)".

Kommentera (71)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Aleksandra Gester är riksdagskandidat för det Liberala partiet.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) skrev i en artikel i tidningen Metro häromdagen att juletiden är den mest ojämställda tiden på året, vilket hon beklagade sig över. Männen gör inte ens en tredjedel av bakning och städning under julförberedelserna enligt henne, en skandal tydligen.

Jag anser att feminismen har gått på tok för långt i det här PK-landet kallat Sverige.

Feminismen har en ganska lång historia. Feministiska synsätt dök upp redan under upplysningstiden genom tänkare som Lady Mary Wortley Montagu och Marquis de Condorcet, vilka kämpade för kvinnors rätt till utbildning.

Under franska revolutionen togs dessa frågor för första gången upp på den politiska dagordningen i Europa; redan 1789 framlades förslag om att införa kvinnlig rösträtt, och 1793 godkändes detta förslag men lades på is. Dock infördes både rätten till skilsmässa för kvinnor och rätten för kvinnor att bli soldater 1792, men ingen av franska revolutionens framgångar på kvinnoområdet varade längre än revolutionen; Napoleon införde en lag som gjorde kvinnans ställning sämre än den varit före revolutionen.

Utilitaristen och klassiskt liberala filosofen Jeremy Bentham skrev för jämlikhet inom nästan alla områden inklusive rösträtt, rätten att bli röstad och rätten att skilja sig.

Matematikern, klassisk liberala politikern och filosofen, ledande franska revolutionären och voltairiske antiklerikalisten Markis de Condorcet var en stark försvarare av mänskliga rättigheter, inklusive jämställdhet mellan kvinnor.

Den kanske mest citerade feministiska författare av tiden var Mary Wollstonecraft, ofta nämnt som den första feministiska filosofen. Till försvar för kvinnans rättigheter (1792) är en av de första feministiska verk. Wollstonecraft såg att det var utbildning och uppfostran av kvinnor som skapat sina begränsade förväntningar som baseras på en självbild som dikteras av den manliga blicken.

Kommunismens och socialdemokratins framgångar gav kvinnorna större ekonomisk jämlikhet i vissa länder. Dessa rörelser uppmanade kvinnor att kämpa för en jämlik roll i samhället, men de lyckades inte göra kvinnan jämlik enligt kommunisterna och socialisterna själva.

Min poäng med lite bakgrundshistoria om feminismens rötter är att belysa att feminismen ändå i börjar var en positiv rörelse som gav kvinnor rätt till utbildning och rösträtt, två saker som jag ser som en utveckling i positiv riktning och någonting som var värt striden.

Men när Åsa Regnér gnäller över att männen “latar sig” under juletider och kvinnor arbetar i hemmet obetalda under högtiden så kokar blodet i mig.

Det är upp till var och en och varje familj i sin privata svär att bestämma hur fördelningen av arbetsuppgifterna i hemmet ser ut, både under julhelgen men i övrigt också. Det är inte politikers uppgift att komma in och nosa och lagstadga om jämlikhet. Kvotering är en av de värsta uppfinningar jag vet, för att inte tala om Regnérs gnäll om obetalt arbete i hemmet som kvinnor utför under storhelgerna som jul och påsk.

Sen kan man titta på hela situationen ur ett evolutionärt perspektiv. Det har sedan tusentals år varit så att män har varit “the provider of the family” och kvinnor har tagit hand om barn och hushåll. Det är fortfarande så i väldigt många kulturer runt om i världen och det handlar inte om förtryck av kvinnan utan om att kvinnan är genetiskt predisponerad till att vara en modersfigur och ta hand om, bry sig om, rå om. Det finns biologiska och genetiska skillnader mellan män och kvinnor och att förneka dem genom ett försök att med politiska lagar skapa vad politiker tror är jämställdhet är emot vår natur. Det finns så klart undantag. Det finns män som är väldigt husliga och älskar att vara pappalediga och det finns kvinnor som är högt uppsatta chefer inom företag. Men det är just det, undantag.

Låt män och kvinnor få vara män och kvinnor och sluta försöka medla i familjerelationsscenarier med politiska medel Åsa Regnér. 

Politiken har inget i hemmet att göra!

Aleksandra Gester,
Riksdagskandidat Liberala partiet

Kommentera (71)
Kopiera länk
Dela