Stockholm

Atilla Yoldas: "Att kräva tacksamhet från flyktingarna är absurt"

Atilla Yoldas
Atilla Yoldas. Foto: Privat

"Flyktingarna har nu fått en ursäkt av Migrationsverket, som ansträngde sig för att ställa saker och ting till rätta. Det är varken mer eller mindre än så"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Atilla Yoldas är skribent på Inte Rasist, Men.

Följ honom på Twitter: @AtillaYoldas

Bristfälligheteni allmänhetens sympatiska förmåga är likt en trasig karusell,vilket är någonting jag inte kan sluta störa mig på. Denhalvfärdiga attraktionen i den sjuka nöjesparken har tematiseratskring huruvida ”otacksamma flyktingar” inte ska ha rätt att levai Sverige – där en givetvis måste anse att utvisning för dessaflyktingar bör vara ett krav för att få stiga på attraktionen.

Sedannär blev vår moraliska uppfattning såhär ömtålig? Om du sägeratt du villkorslöst står för människors lika värde, hur kan dåhela ditt moraliska system falla ihop för någonting så mänskligtsom en protest? Denna gång handlar det givetvis om den omtaladebussen, som strax innan nyår blev den symboliska manifestationen förungefär 30 flyktingar. I Gryt visade flyktingarna missnöje mot hurde blivit behandlade av Migrationsverket, och i sedvanlig ordningkallas de ”otacksamma” och ”parasiter”. ”Om det inte passarkan de åka tillbaka dit de kom ifrån”, konstaterar människor somäven flitigt påstår sig vara för alla människors lika värde.

Omdessa människor slutar ignorera vad protesten faktiskt handlar om,vilket enbart kräver en liten gnutta sympati, skulle det inte överhuvud taget uppstå problem kring denna händelse. När dessamänniskor analyserar händelsen utelämnar de fakta som attinformationen flyktingarna erhöll angående flytten inte varitfullständig. Analyserna belyser inte heller det faktum att deprotesterande flyktingarna stannade kvar på bussen för att de kändesig bedragna. De hade faktiskt rätt att hitta egna boenden – ochvisste om detta – men valde ändå att lita på myndighetens ord.

Enav flyktingarna på bussen, Ahmad, förklarar att deras önskan varatt bo i en stor stad. Anledningen var att de då kunde jobba ochlära sig svenska, och således bli en del av det svenska samhälletsnabbare. I nästa sekund blir han och alla andra flyktingar påbussen utpekade som moraliskt felande och otacksamma. Hör själv hursjukt det låter. Dessa flyktingar är människor som blev besviknapå hur de blev behandlade. De fick en ursäkt av Migrationsverket,som ansträngde sig för att ställa saker och ting till rätta. Detär varken mer eller mindre än så.

Vimålar upp ett scenario tillsammans. Du blir informerad om att du skaåka på en busstur som uppskattas ta 40 minuter men som iställettar 17 timmar. Under hela bussresan berättar ingen vart du är påväg. Hur skulle du känna dig när du kom fram? Tacksam? Att kallaflyktingarna för ”otacksamma” och ”parasiter” när du självknappast skulle uppskatta en liknande upplevelse är varken särskiltintelligent eller medmänskligt.

Jagvill göra en sista poäng innan jag lämnar dig ifred. Att krävaatt flyktingar måste vara tacksamma för att inte bli utvisade ärlika absurt som att kräva att kvinnor ska vara tacksamma för att defick rösträtt för 90 år sedan. Det är lika absurt som att tatillbaka sina donerade pengar från en tiggare för att hen inte sagt”tack” på svenska. Det är lika absurt som att jag skulle gåfram till dig och kräva din tacksamhet för att jag inte kallat dig”idiot” ännu.

AtillaYoldas,
Skribent och bloggare

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.