Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"P-piller ska hindra en oönskad graviditet – inte förstöra ens liv"

- 08/01/2015, 17:25 -
Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare

Caro Wikbro Carlén, sexualupplysare

Caro Wikbro Carlén: "Så länge det finns människor som får negativa biverkningar – finns det anledningar till att forska vidare"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svulleni kroppen, akne, illamående och minskad sexlust – detta är någraav biverkningarna du kan få av att äta p-piller. Ganska intressantabiverkningar med tanke på att p-pillers huvudsakliga funktion äratt skydda en från oönskad graviditet.

Jaghar själv ätit p-piller i över tio år och har sedan ett halvårslutat. Under dessa år har jag hört av såväl vänner och runt omi skolor jag besökt via mitt yrke som sexualupplysare, mängder avhistorier om hur lätt det är att få p-piller utskrivna.

Vadsom dock varit svårare är att få reda på biverkningarna som kanfölja av p-piller. Förutom ovan nämnda kan: mellanblödningar,självmordstankar, viktförändring, huvudvärk, allmän nedstämdheteller försvunnen sexlust – ske på grund av att en börjat ätanågot som ska hjälpa ens sexliv. Jag vet inte vad ni känner närni läser de olika biverkningarna, men det gör en knappast sugen påatt ligga.

Detsom förvånar mig mest är hur alla dessa historier slutar med ettoförstående mottagande hos ungdomsmottagningen eller gynekologen.Att dessa personer fått höra att ”Det är sånt som händer”,”Det är nog mest inbillning” och ”Är det bättre att bliofrivilligt gravid?”.

Dennainställning är inte bara respektlös och kall. Den är baserad påen grund utan kunskap och forskning. Varken personen som dagligenstoppar i sig tabletterna, den som distribuerar p-piller ellerpersonen som tillverkar vet vad som kan hända av att ätatabletterna under en längre tid. Inte förrän nu, 50 år efter attvi börjat med p-piller vill de tillsätta en forskning.

Givetvisvälkomnar jag denna forskning! Hurra! Äntligen ett steg i rättriktning. Synd bara att det sker ca 50 år för sent.

Missförståmig rätt, jag är ett stort fan av p-piller och anser att justrätten till preventivmedel och rätten att bestämma när eller ensom en vill reproducera är en av de viktigaste frågorna genomsexualpolitikens historia. Det är en mänsklig rättighet attbestämma över sin egen sexualitet och reproduktion, samt att hatillgång till preventivmedel. Men det är också en mänskligrättighet att må bra med sina preventivmedel.

P-pillerska hindra en oönskad graviditet. Det ska inte påverka hela ensliv, förstöra ens humör, sexliv eller tillvaro. Givetvis påverkasinte alla negativt, det finns säkert tusentals som påverkaspositivt (där jag själv är inräknad!) och mår toppen avp-piller. Där gör p-piller en stor nytta och ger individer rättenatt bestämma över sin reproduktion själv. Men så länge det finnsmänniskor som får negativa biverkningar – finns det anledningartill att forska vidare. Samt upplysa om såväl hormonfriapreventivmedel och förändra normerna kring sex och säkrare sex.

Caro Wikbro Carlén,
Sexualupplysare