Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Pirat: "Därför har vi massövervakat Folk och Försvars konferens i Sälen"

Gustav Nipe (UP): "Den signalspaning vi har utfört under två konferensdagar i Sälen bygger på samma princip som de stora spionorganisationerna, som amerikanska NSA och svenska FRA, använder sig av".

Gustav Nipe

Ung Pirat har utfört en signalspaningsaktion på Folk och Försvars säkerhets- och försvarskonferens i Sälen.

Syftet är att uppmärksamma det säkerhetspolitiska etablissemanget på hur viktigt det är med informationssäkerhet.

Signalspaningen genomfördes under de två första konferensdagarna i Sälen. Vi satte upp en öppen trådlös internetaccesspunkt (kallad Öppen Gäst). En mängd konferensdeltagare har därefter kopplat upp sig till internet via accesspunkten och surfat. All trafik som skett via vårt trådlösa nätverk har loggats. Genom att ha tillgång till loggarna för internetaktiviteten kan vi bland annat se vilka hemsidor som har besökts.

Analyserna av metadatan gör att vi kan dra slutsatser om vilka som använde vårt nät. Att gå in på allmänna och välbesökta hemsidor som aftonbladet.se säger inte mycket om användaren i fråga, men om personen sedan dessutom ansluter till mail.myndighetX.se samt surfar på hemsidor om stad Y krymper snabbt antalet kandidater till några få möjliga.

Vid ett flertal tillfällen anslöts det till mejl-servrar som tillhör myndigheter. Att använda ett öppet, okrypterat nätverk för att läsa myndighetsmejl är anmärkningsvärt. Exempelvis kan vi se att det gjorts anslutningar till mejl-servern hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Myndigheten har till uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Att deras personal uppenbarligen inte är tillräckligt tränade i informationssäkerhet är problematiskt.

Att vi kan identifiera myndighetspersoner, journalister och politiker med hjälp av ett trådlöst nätverk och deras mindre genomtänkta bruk av onlinetjänster visar på vilken oerhörd makt som finns i att kontrollera internet. Det visar även vilken risk som det innebär för offentliga personer och privatpersoner att verka och leva sitt liv på nätverk vars säkerhet är komprometterad.

Den signalspaning vi har utfört under två konferensdagar i Sälen bygger på samma princip som de stora spionorganisationerna, som amerikanska NSA och svenska FRA, använder sig av. Skillnaden är att de loggar trafik året runt, och i mycket större omfattning. De har dessutom tillgång till mycket mer avancerad teknologi. Integritetsintrånget är enormt.

Vi i Ung Pirat tycker att människor som inte är misstänkta för brott inte heller ska övervakas av myndigheter. Genom vår aktion vill vi uppmärksamma det säkerhetspolitiska etablissemanget på vikten av att arbeta för ett säkrare internet. Skyddet för privatpersoners privatliv behöver stärkas.

Avslutningsvis kan vi lämna det glädjande beskedet att vi genom vår spaning inte kunde hitta någon förberedelse till terroristverksamhet. Däremot märker vi att människor behöver bli mycket bättre på att använda internet säkrare.

Gustav Nipe,
Förbundsordförande Ung Pirat

Är det orimligt att massövervaka folk?

Mer:

"Var och en ska kunna känna sig säkra på att hen inte ofrivilligt hamnar i ett register"