Måndag 18 Okt
Stockholm

"I dag protesterar vi mot polisens register över kvinnor"

"Vi kräver att polisen garanterar att inga liknande register existerar och att inga nya kommer att skapas. Det är även av största vikt att dessa kvinnor får upprättelse"

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om manifestationen

Läs mer om den på Facebook.

Deltagande organisationer är ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige), RFSU, VHEK (Varken hora eller kuvad), Terrafem Terrafem, RFSU och Föreningen Storasyster. Utöver organisationer kommer Feministas Acidas Rrriotsamba och Kajsa Grytt, som ska läsa en dikt.

Förnågra veckor sedan avslöjade Ekot i Sveriges Radio att kvinnor somanmält övergrepp och misshandel till Polisen under tio års tid harregistrerats utan tillstånd. Att Polisen vid sidan av det ordinarieanmälningssystemet lagrat uppgifter om våldsutsatta kvinnorsetnicitet och religion, samt noterat, eller spekulerat i, psykiskadiagnoser hos brottsoffren. Dessutom fanns i registret svepandenegativa bedömningar av de våldsutsatta kvinnorna, som att de varmytomaner, "knepiga", icke trovärdiga m.m. Bedömningenatt den brottsmisstänkte mannen i själva verket var det störstaoffret återkom i beskrivningarna av flera kvinnor.

Registretomfattade tusentals kvinnor.

Vivet att många kvinnor aldrig anmäler övergrepp och våld. Tröskelnär för hög och känslan av skam är för stor. Nu visar det sigalltså att de som ändå anmält fått sin integritet kränkt, sintrovärdighet ifrågasatt, och att gärningsmän i många fall givitsstatusen av offer istället för de våldsutsatta kvinnorna själva.Den skada detta åsamkat när det gäller att få kvinnor att vågapolisanmäla övergrepp är svår att överdriva.

Polisenhar frenetiskt förnekat registrets existens och innehåll ändatills de läckta uppgifterna gjorde det omöjligt att fortsättaneka. Då meddelade Polisen att det som skett var "olyckligt".Nu har dessutom nya uppgifter kommit fram om att personer inomPolisen försökt eftersöka de källor som läckt uppgifterna tillEkot. Förutom att detta agerande är olagligt, så visar det med alltydlighet att Polisens fokus ligger helt fel. De inriktar sig på atttäta läckor istället för att ta tag i problemet med hurvåldsutsatta kvinnor behandlas. Det duger inte!

Vivill se en långsiktig förändring av Polisens arbete. Framför alltmåste Polisen ta itu med sin kvinnosyn och sin syn påintegritetsfrågor. Och detta arbete måste ske öppet så att vimedborgare kan se att något faktiskt händer.

Vikräver också att polisen garanterar att inga liknande registerexisterar och att inga nya kommer att skapas. Det är även avstörsta vikt att dessa kvinnor får upprättelse. Skadestånd och enoffentlig ursäkt är det minsta vi kan begära för de som drabbats.

I dag,lördag den 17 januari, samlas vi på Medborgarplatsen i Stockholmkl. 14:00 för att sätta press på Polisen och för att visa dedrabbade kvinnorna att vi bryr oss.

IGöteborg samma tid samlas vi på Gustaf Adolfs torg. Kom du också!

Carolina Gaete,
Victoria Thimander,
Sarah Blomén,
Ola Hakefelt,
Arrangörer

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela