Måndag 18 Okt
Stockholm

"Varför ska religion stå över det fria ordet?"

Fredrik Brodén: "Vill man bo och verka i Sverige får man ta hänsyn efter att vi har en annan kultur här"

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fredrik Brodén är 26 år och kommer från Landskrona.

För mig som är ateist så har jag svårt att förstå varför religion ska få så stor uppmärksamhet överallt. Jag förstår givetvis att religion är något som har funnits sedan urminnes tider. Men låt oss vara realistiska för en kort sekund, trots att det är svårt för många troende. Men det mesta inom alla religioner är påhittat. Det är sagor. Många saker går inte ens att bevisa att det har inträffat. Religion är en fantasi och som man kan tolka hur man vill i diverse heliga skrifter.

Varför jag tar upp just detta ämnet har ni väl redan listat ut? Det har att göra med terrordåden som inträffade i Frankrike mot tidningen Charlie Hebdo. Man kan tycka vad man vill om den tidningen och dess innehåll men oavsett vad man tycker eller vilken tro man har så ska det aldrig resultera i våld och attacker. När det gör det blir det ett hot mot vår demokrati och vår yttrandefrihet. För mig som ateist, jag är alltså inte troende, så kan jag inte alls förstå när, i detta fallet, muslimer går ut och säger att de känner sig kränkta på grund av att någon har avbildat profeten Mohamed. Mohamed finns inte. Mohamed är en saga eller fantasi. Jag respekterar dock att det finns människor som lever för Mohamed men jag som icke troende måste få uttrycka mitt fria ord om saker som finns i samhället inklusive profeten Mohamed. 

Vill jag (vilket jag inte vill) avbilda Mohamed på ett papper så gör jag det. Det är min rättighet. Bara för att det är "olagligt" för troende muslimer att avbilda Mohamed så är det inte "olagligt" för alla andra som inte är muslimer. Mitt/vårt fria ord är alltid viktigare än religion. Varför ska sagor vara viktigare än människors yttrandefrihet? Dessutom får man ha lite självdistans när det kommer till sådana här saker. Ska jag som ateist gå ut och säga att jag är kränkt på grund av att jag ser kyrkor och moskéer? Samhället funkar inte så. Man måste lära sig att leva med det. Ska avsluta med att citera Carl Johan Rehbinder (Piratpartiet) när han var med i SVT Debatt i förra veckan:

"Jag tycker om mångfaldssamhället, jag tycker om att det finns moskéer, jag tycker om att folk kommer hit och bygger sina moskéer för då betyder det att ni gillar Sverige o gillar att bo här. O det gillar jag. Men då måste man också acceptera att man måste gilla både minareter och rondellhundar. Båda måste få finnas."

Kunde inte sagt det bättre själv. Vill man bo och verka i Sverige får man ta hänsyn efter att vi har en annan kultur här. Dessutom får folk i allmänhet i Sverige, oavsett religion och ursprung, sluta upp med att vara så lättkränkta. Njut av livet istället.

Fredrik Brodén

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela