Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Bejaka de kristna kärnvärdena, KD!"

- 29/01/2015, 11:49 -

Privat

Lorentz Tovatt: "När KD nu ska välja ny partiordförande är det dessa värderingar som måste prägla förnyelsen. Annars riskerar det politiska samtalet att till ännu större del ge luft under vingarna för de aktörer som vill sluta samhället och göra det hårdare"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hägglund har precis meddelat sinavgång och nu kommer arbetet kring att hitta hans efterträdarebörja. Den förnyelse som nu börjar måste präglas av detraditionellt humanistiska värden som på bred front samlar detkristna civilsamhället. Det handlar om värnandet om mänskligarättigheter, biståndspolitiken, en öppenhet inför omvärlden ochfaktiskt också ett förvaltarskap av vår planet och natur.

Kristdemokraterna är på många sättdet mest splittrade partiet i riksdagen. Det innehåller dels enfalang som just nu är på glidning åt det högerextrema ochpopulistiska hållet. I spetsen går KDU, med krav om hårdare tag iintegrationspolitiken och mer stängda gränser. Här finns homofobioch en allmän skepticism mot människor som inte passar in i normen.

Men inom KD finns även de som påmånga sätt står för motsatsen. Partiet har en tradition om attvärna utsatta människors rättigheter, inte minst genombiståndspolitiken och fattigdomsbekämpningen. I den konservativaideologin ingår också idén om förvaltarskap av natur och miljö.Vår planet måste lämnas över i ett gott skick till kommandegenerationer.

Medan den populistiska falangen inom KDfått ökat inflytande den senaste tiden har utvecklingen gått imotsatt riktning inom det kristna civilsamhället. Svenska kyrkan ochen rad andra samfund är nu bland de aktörer i samhället somhårdast driver på för mänskliga rättigheter, mer internationellsolidaritet genom fattigdomsbekämpning och bistånd och högreambitioner i klimat och miljöarbetet. Här finns också en tydligmarkering mot högerextrema krafter, kyrkan går i bräschen för detöppna samhället.

När KD nu ska välja nypartiordförande är det dessa värderingar som måste präglaförnyelsen. Annars riskerar det politiska samtalet att till ännustörre del ge luft under vingarna för de aktörer som vill slutasamhället och göra det hårdare. En sådan utveckling borde inte KDkunna ställa sig bakom.

Lorentz Tovatt,
språkrör Grön Ungdom