Tisdag 18 Maj
Stockholm

Medina Adilova: "Jag är så mycket mer än bara 'en muslimsk kvinna'"

"För att få ett stop på islamofobin och för att flera muslimska kvinnor ska känna sig trygga och accepterade, måste vi stoppa segregationen. Men segregationen stoppas inte genom att stoppa nybyggandet av moskéer eller hindra kvinnor från att bära slöja"

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Medina Adilova är en 22 årig pol.kand-student och Advisory board vid NuLink - Linköpings näringslivsbolag, där hon arbetar med integration, företagande och invandrarkvinnors företagande.

Kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning granskade det hat som finns mot muslimer i Sverige.Avsnittet väckte många tankar och känslor och både Facebook och Twitter stormades avsynpunkter. Jag var bara en av alla tusentals människor som hade en åsikt. 

För mig är definitionen av ”Islam” och ”muslim” mycket individuellt. Jag tror t.ex. inte på Jihadeller Sharia. Utan jag tror på respekt, frihet och självbestämmande. Jag tror på demokrati ochkvinnors rättigheter och jag tycker att det är viktigt att flera muslimska kvinnor står upp för sinarättigheter. Det handlar om att vi måste lyfta religionsfriheten, feminism och solidaritet för atthindra muslimska kvinnor från att bli utsatta för hatbrott. 

Jag har min egen tolkning och uppfattning av Islam och min tolkning har jag byggt upp på vartjag kommer ifrån, vart jag växte upp, mina intressen, människor i min omgivning ochframförallt på min utbildning. 

Det gör mig väldigt upprörd att alla muslimska kvinnor måste dömas, dras över en kam ochbemöta hat och utanförskap, bara p.g.a. vår tro.Jag har t.ex. flera gånger blivit dömd och ifrågasatt, framförallt av svenskar, för att jag väljeratt inte ta på mig slöja eller för att jag inte är en ”typisk muslimsk kvinna”. 

Att jag är så mycket mer än att bara vara ”en muslimsk kvinna” kan göra en del personerupprörda och besvikna. Så pass att de måste provocera för att jag ska säga det de så länge harväntat på, d.v.s. att jag ska verka vara en trångsynt person som lever i förtryck av min religion.Men till deras besvikelse gör jag inte det, utan jag grundar mina värderingar på mina liberalfeministiska synpunkter. 

Ja, jag är (tyvärr) så mycket mer än ”en muslimsk kvinna”. 

Men trots att jag har integrerat mig i Sverige, så är det aldrig tillräckligt för att jag ska bliaccepterad i samhället som jag levt i under 20 års tid. 

För att få ett stop på islamofobin och för att flera muslimska kvinnor ska känna sig trygga ochaccepterade, måste vi stoppa segregationen. Men segregationen stoppas inte genom att stoppanybyggandet av moskéer eller hindra kvinnor från att bära slöja. Utan det handlar om att allaparter måste acceptera och respektera varandra. 

Hatet i Sverige är byggt på rädsla. Så länge vi inte kan leva sida vid sida kommer vi istället attfortsätta leva med rädsla och hat.

Medina Adilova
@MedinaAdilova

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela