Lördag 4 Dec
Stockholm

"Ta ett steg tillbaka och respektera att du inte kan förstå helt, Elliot"

Emelie Pommer: "Du måste förstå att detta inte handlar om dig, du måste inse att du inte har rätt till tolkningsföreträde gällande detta"

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Varjedag skrivs flera artiklar som handlar om det alltid lika heta ämnet feminism. Oftast läser jag igenom debattartiklarna, skakarbesviket på huvudet eller nickar utav förståelse. Mer än så görjag inte. Nu känner jag att det kanske är dags att få ur sig liteav alla åsikter som sakta men säkert lagt sig på varandra likt enhög som snart är på väg att rasa ihop. 

Igår undereftermiddagen läste jag ElliotNyroos debattartikel där han delade med sig av sina åsikter kring MatildaAnderssons krönika om hennes missnöje med att Ica-Stigs ersättare är precis detsammasom innan. En vit, gubbig man. Jag kan förstå hennes besvikelse avdet inte blev någon större förändring än så, för ja, det blevju knappt någon förändring alls egentligen. Det hade varitroligare med något annorlunda. 

Elliot skriver i sindebattartikel att det skulle vara diskriminerande att vilja byta uten manlig roll mot en kvinnlig. Strax därpå skriver han att ”Detär inget fel i att byta kön på huvudrollsinnehavarna”vilket gör mig förvirrad. Det är diskriminerande samtidigt som detinte skulle vara något fel? Samtidigt som du säger emot dig självså undrar jag även hur det är diskriminerande att vilja byta utman mot kvinna, när du troligtvis inte skulle tycka att det vardiskriminerande att göra tvärtom?

Att du dessutom ger dig påen sån stor och felaktig jämförelse som att feminister skulle varadetsamma som rasister ”fast hat mot män” får mig attifrågasätta utbildningen du fått. Jag hatar inte män, merprivilegierna män får. Men inte män i sig. Du måste förstå attdetta inte handlar om dig, du måste inse att du inte har rätt tilltolkningsföreträde gällande detta.

Du skriver att du ärför jämställdhet men inte när den går för långt. Förjämställdhet, ja jättebra. Antar att du vill ha cred för det. Jagber dig att snälla ta ett steg tillbaka och försöka se det frånett perspektiv som du egentligen aldrig kommer kunna förstå.

Duskriver att ni killar ”oftasthar bättre saker för oss än att skriva svar på alla dessakrönikor och debattartiklar om våldtäktskulturer ochdiskriminering”. Ja, du kanske har bättre saker för dig, justför att det inte är en sak du behöver kämpa för. Du kommer heltsäkert aldrig bli våldtagen så du behöver inte oroa dig. Jagsjälv har redan förberett mig på att det troligtvis kommer händanågon gång under mitt liv och har ständigt tanken i huvudet”kanske det kommer hända ikväll” när jag ensam går hem imörkret. 

Du har inte rätt att säga till när det gått förlångt gällande jämställdhetskampen. Du kommer aldrig att råka utför vissa saker som andra behöver gå igenom, just för att du ärkille. Tyck vad du vill, tro vad du vill, men tänk efter ochkritisera ingenting du själv aldrig kommer bli påverkad av ellerbehöva bry dig om. 

Emelie Pommer,
17 år och feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela